Чайні бальзами



Чайние бальзами


Чайним бальзамом називають традиційний чай (чорний або зелений) в поєднанні з різними сухими травами, квітами, листям, плодами і корінням лікарських рослин. Рослинні добавки в цьому випадку використовують не тільки для ароматизації чаю, але і для надання йому певних цілющих властивостей.


Як добавки, які мають цілющу та профілактичне значення, можуть вживатися як окремі рослини (наприклад, звіробій, листя суниці, малини та інші), так і збори лікарських рослин. Вони служать джерелом вітамінів С, В1, В2, В6, Е та А, корисних металів і мінеральних солей, органічних кислот, пектинових сполук, ароматичних речовин та ефірних масел.
Заварювати чайний бальзам потрібно, як звичайний чай, але витримувати 8 -10 хвилин. Чайний бальзам можна пити без добавок, а можна додавати в нього молоко, вершки, мед, варення або цукор (ласунам рекомендується замінювати його родзинками або курагою).

Базилік (трава) – 1 частина, м’ята перцева ( листя) – 1 частина, чебрець (трава) – 1/2 частини, чай чорний – 5 частин, чай зелений – 5 частин.
На заварювальний чайник взяти 5 чайних ложок суміші. Заварювати звичайним способом, настоювати в теплі 5-10 хвилин. Пити з медом. Бальзам, що має пряний з гірчинкою смак, має тонізуючу дію, збуджує апетит і стимулює травлення.

Береза (листя) – 2 частини, брусниця (листя) – 2 частини, суниця (листя) – 4 частини, липа (квітки) – 3 частини, чай чорний – 2 частини.
Трави змішати з чаєм. Заварити традиційним способом і пити, як звичайний чай.
Такий бальзам може бути рекомендований як загальнозміцнюючий засіб для дорослих і дітей. В якості лікарського засобу його використовують при сечокам’яній і нирковокам’яній хворобах.

Глід (плоди) – 2 частини, шипшина (плоди) – 2 частини, малина (плоди) – 1 частина, чай зелений – 1 частина.
Заварити з розрахунку 1 чайна ложка суміші на 2 склянки окропу. Настояти 25-30 хвилин. Пити з медом або варенням.
Використовують як тонізуючий, вітамінного напою.

Глід (плоди) – 2 частини, меліса (трава) – 1 частина, чай зелений – 3 частини.
Заварювати, як зазначено в попередньому рецепті. Пити, як звичайний чай.

Брусниця (листя) – 2 частини, чай зелений – 1 частина.
На 1 склянку окропу взяти 1-2 чайні ложки суміші. Настояти 10-15 хвилин. Пити з медом або цукром. Використовують як вітамінного кошти.

Брусниця (листя) – 1 частина, жасмин (квітки) – 1 частина, чай чорний – 1 частина, окріп – 1 стакан. Листя брусниці, квітки жасмину та чай змішати і розтерти дерев’яним товкачем до утворення однорідної порошку. Підготовлену таким чином «заварку» залити окропом і настоювати 8-10 хвилин, накривши чайник серветкою.

Лохина (листя, плоди), чай чорний байховий, лимон (цедра) – все в рівних частинах, гвоздика – 1 шт., кориця “- щіпка.
3 чайні ложки суміші залити 500 мл окропу, додати гвоздику і корицю. Настояти 10 хвилин, додати відвар або сік ягід голубики і настояти ще 5-10 хвилин. Пити як тонізуючий засіб .

Материнка (трава) – 1 частина, звіробій (трава) – 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина, смородина чорна (плоди) – 1 частина, чорниця (плоди) – 1 частина, бузина чорна (плоди) – 1 частина, чай чорний байховий – 1/2 частини.
Залити 1 чайну ложку суміші 1 склянкою окропу, настояти, додати мед. Пити, як звичайний чай.
Бальзам використовують як вітамінний , загальнозміцнюючий засіб.

Материнка (трава) – 1 частина, мати-й-мачуха (листя) – 1 частина, звіробій (трава) – 1 частина, м’ята перцева (листя) – 1 частина, кукурудза (рильця) 1 частина, липа (квітки) 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина, чай чорний байховий – 5 частин.
1 чайну ложку суміші залити 1 склянкою окропу і заварити, як звичайний чай. Пити перед сніданком .
Бальзам надає тонізуючу дію.

Материнка (трава) – 1 частина, звіробій (трава) -1 частина, безсмертник (квітки) – 1 частина, кропива (листя) 1 частина, м’ята перцева (листя) – 1 частина шипшина (плоди товчені) 1 частина, лимон (суха цедра) 1 частина, глід (плоди) – 1 частина, горобина звичайна (плоди) – 1 частина, чай чорний байховий – 10 частин.
Суміш заварити, як звичайний чай.
Бальзам корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, а для здорових людей – в профілактичних цілях.

Материнка (трава) – 1 частина, звіробій (трава) – 1 частина, кропива (листя) – 1 частина, полин (трава) і пижмо (квітки) – на смак, чай чорний – 1/2 частини.
Подрібнені трави і листя змішати з сухим чаєм і заварити традиційним способом.
Використовують як загальнозміцнюючий напій.

Ожина (листя) – 1 частина, горобина звичайна (плоди) – 1 частина, суниця (листя) – 1 частина, меліса (листя) – 1 частина, чай чорний байховий – 2 частини.
1 десертну ложку подрібненої суміші заварити в склянці окропу. Протягом дня випивати 1-2 склянки бальзаму.
Бальзам корисний при зниженому тонусі організму, астенічному стані.

Ожина (листя) – 1 частина, суниця лісова (листя) 3 частини, кипрей (листя, квітки) – 1 частина, береза біла (листя) – 1 частина, мате
ринка (квіти, листя) – 2 частини, м’ята перцева (листя ) – 2 частини, чебрець (трава) – 1 частина, обліпиха (листя) 1 частина, вишня (листя) – 1 частина, чай чорний байховий – 5 частин.


Трави змішати з чаєм і зберігати в скляній банці. Заварювати наступним чином: 2 столові ложки суміші висипати в чайник для заварювання (приблизно на 0,5 л), додати шматочок цукру і залити окропом. Наполягати і пити, як звичайний чай.
Бальзам використовують як полівітамінний засіб, особливо він корисний в зимовий час.

Звіробій (трава) – 1 частина, мати-й-мачуха (листя) – 1 частина, материнка (трава) – 1 частина, м’ята перцева (листя) – 1 частина, кукурудза (рильця) – 1 частина, липа (квітки) – 1 частина, евкаліпт (листя) – 0,2 частини, валеріана (кореневище з корінням) – 0,2 частини, шипшина (плоди) – 1 частина, чай чорний байховий – 50 г.
Додати в сухий чай 1 столову ложку суміші трав. Заварювати традиційним способом. Пити перед сніданком.
Бальзам використовують як тонізуючий засіб.

Звіробій (трава) – 1 частина, мати-й-мачуха (листя) – 1 частина, материнка (трава) – 1 частина , м’ята (листя) – 1 частина, кукурудза (рильця) – 1 частина, липа (квітки) – 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина, евкаліпт (листя) – на кінчику ножа, валеріана (кореневище з корінням) – на кінчику ножа, чай чорний – 5 частин.
Заварювати, як звичайний чай: 1 чайну ложку суміші залити 1 склянкою окропу і настоювати 20 хвилин. Пити до сніданку з повидлом або медом.

Звіробій (трава) – 1 частина, цмин піщаний (квітки) – 1 частина, материнка (трава) – 1 частина, кропива (листя) – 1 частина, м’ята (листя) – 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина, лимон (цедра) – 1 частина, глід (плоди) – 1 частина, червона горобина (плоди) – 1 частина, чай чорний – 2 частини, чай зелений – 5 частин.
Залити 1 чайну ложку суміші 1 склянкою окропу і настоювати 20 хвилин. Пити, як звичайний чай.
Бальзам використовують як загальнозміцнюючий вітамінного кошти.

Звіробій (трава) – 2 частини, чебрець (трава) – 1 частина, мати-й-мачуха (листя) – 1 частина, материнка (трава) – 2 частини, евкаліпт (листя) – 1/2 частини аніс (плоди) – 2 частини, алтей (корінь) – 2 частини, подорожник (листя) – 2 частини, шавлія (листя) – 2 частини, чай чорний – 250 г.
Змішати 1 столову ложку подрібненої трав’яної суміші з чаєм і заварити традиційним способом.
Пити для профілактики і лікування захворювань легенів.

Мати-й -мачуха (листя) – 1 частина, звіробій (трава) – 1 частина, материнка (трава) – 1 частина, м’ята (листя) – 1 частина, кукурудза (рильця) – 1 частина, липа (квітки) – 1 частина, евкаліпт (листя) – 0,2 частини, валеріана (корінь) – 0,2 частини, шипшина (плоди) – 1 частина, чай чорний – 250 г.
З’єднати 1 столову ложку подрібненої трав’яної суміші з чаєм і заварити. Пити за 2-3 години до сніданку (можна з медом або повидлом).
Бальзам надає тонізуючу дію.

М’ята (листя) – 2 частини, валеріана (корінь) – 1 частина, глід (ягоди) – 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина, чай чорний байховий – 10 частин *
Подрібнені плоди, листя і корінь змішати з чаєм. Зберігати суміш у скляному посуді. Заварювати і пити, як звичайний чай.
Бальзам надає тонізуючу, загальнозміцнюючу дію.

Смородина чорна (листя) – 3 столові ложки, якщо листя свіжі, або 1 чайна ложка, якщо сухі, чай чорний – 4 чайні ложки.
Листя і чай змішати, заварити традиційним способом. Настоювати 5-7 хвилин. Пити як вітамінний напій.

Кмин (плоди) 1 частина, м’ята перцева (листя) -1 частина, шипшина коричний (листя) – 1 частина, чай чорний – 15 частин.
Подрібнені плоди і листя змішати з сухим чаєм. Залити 1 чайну ложку суміші 1 склянкою окропу.
Бальзам багатий біологічно активними речовинами, життєво необхідними для організму.

Толокнянка (листя) – 8 частин, нирковий чай (листя) – 3 частини, солодка гола (корінь) – 3 частини, буркун лікарський (трава) – 3 частини, м’ята перцева (листя) – 2 частини, елеутерокок (корінь) – 1 частина, чай чорний.
Чай змішати зі збором трав в пропорції 1: 2. Заварити 1-2 чайні ложки суміші в склянці окропу, настояти 10-15 хвилин, потім процідити. Пити в теплому вигляді по 1 склянці 3 рази на день за 20 хвилин до їди.
Бальзам має приємний смак і аромат, рекомендується як складової здорової дієти при хронічному пієлонефриті.

Чебрець (трава) – 1 частина, валеріана (кореневище з корінням) – 1 частина, м’ята (листя) – 2 частини, звіробій (трава) – 2 частини, чай чорний байховий – 10 частин.
Заварити бальзам з розрахунку 1-2 чайні ложки суміші на 1 склянку окропу. Пити в гарячому вигляді з додаванням меду.
Бальзам має загальнозміцнювальну, протизастудний дію і є прекрасним зігріваючим напоєм, який корисно вживати після тривалого перебування на холоді.

Чебрець (трава) – 1 частина, малина (плоди) – 3 частини, липа (квітки) – 2,5 частини, материнка (трава) – 2,5 частини, ожина сиза (листя) – 1 частина, чай чор

Написать ответ