Чайні напої



Чайние напіткі


Живильні і цілющі властивості чаю – як зеленого, так і чорного, – можуть змінюватися в залежності від рецепту його приготування. За допомогою тих чи інших добавок можна збагатити чай вітамінами, мінеральними і живильними речовинами, посилити його тонізуючу або протизапальну дію.


Простий приклад: чай з молоком або чай з лимоном .
У першому випадку утворюється ідеальна цілюще-поживна суміш, при якій не зникають і специфічні ароматичною-смакові якості сподіваючись. Молоко збагачує чай вітамінами та поживними речовинами , одночасно пом’якшуючи дію кофеїну та інших алкалоїдів. У свою чергу, чай вдало виправляє «недоліки» молока, полегшуючи його засвоюваність організмом. З молоком вживаються всі види чаю , але особливо вдало з ним поєднується суміш зеленого та чорного чаю. Для приготування чаю з молоком слід дещо збільшити норму заварки: на літр рідини, що складається з 750 мл води і 250 мл молока, буде потрібно 4,5 чайні ложки сухого чаю. Молоко краще використовувати пастеризоване, підігріте до температури 40-60 ° С. Заварений за всіма правилами чай додають в молоко, а не навпаки.
Чай з молоком особливо корисний при хворобах нирок і серця. Крім того, він є прекрасним зміцнює засобом при дистрофіях, виснаженні центральної нервової системи і поліневритах.
Лимон і інші цитрусові не лише збагачують напій вітамінами, а й посилюють його цілющі властивості: він краще відновлює сили, угамовує спрагу. При додаванні фруктів чай стає своєрідним «транспортером» ряду кислот (лимонної, яблучної, аскорбінової), які в чистому вигляді можуть викликати подразнення слизових оболонок органів травлення. Чай також може грати роль підсилювача властивостей певних фруктів. Так, при ряді захворювань рекомендується вводити в харчування продукти,
містять пектини (наприклад, яблука). Але пектини містить і чай, тому дуже доцільно в цьому випадку поєднувати чай з яблуками.


Апельсиновий чай (1)
1 частина апельсинових кірок, 1 частина чорного байхового чаю, 1/2 частини лимонних кірок.


Всі компоненти залити окропом (на 60 г сухої суміші 1 л окропу), додати апельсиновий сироп за смаком і наполягати 5 хвилин.
Використовують як тонізуючий і вітамінного кошти.

Апельсиновий чай (2)
На 5 порцій: цедра 1 лимона і 1 апельсина, 50 г апельсинового сиропу, 25 г сухого чаю, 1 л окропу.
Вимиті кірки лимона і апельсина покласти в каструлю, додати апельсиновий сироп, сухий чай і залити окропом. Настоювати протягом 5 хвилин, потім процідити і подавати до столу.
Це загальнозміцнюючий, тонізуючий напій.

Вітамінний чай
6 чайних ложок чорного байхового чаю , 500 мл окропу, 500 мл смородинового соку.
Заварити чай окропом і настояти протягом 5 хвилин. Потім процідити, охолодити і з’єднати з рівною кількістю черносмородинового соку. Отриманий «концентрат» розлити по келихах і розбавити на 1/3 або 1/2 мінеральною водою. Цукор додати за смаком.

Лимонний чай
Міцний чай, 2-3 лимона.
Охолоджений міцний чай перелити в глиняний глечик. Лимони нарізати тонкими скибочками і опустити в чай не менш ніж на годину. Пити без цукру.

Малиновий чай
30 мл малинового сиропу, 20 мл молока, 100 мл міцного чаю.
У склянку або келих влити малиновий сироп , молоко і долити несолодкий міцний чай. Подавати сильно охолодженим.

М’ятний чай
Міцний чай, листя м’яти, цедра 1 лимона.
Міцним гарячим чаєм, завареним з розрахунку 2 чайні ложки на порцію, залити листя м’яти і цедру лимона. Остиглий коктейль процідити. Подавати з льодом і листочками м’яти. Цукор додати за смаком.

Персиковий чай
5 столових ложок персикового сиропу, 2 столові ложки молока, 150 г міцного несолодкого чаю.
Суміш з персикового сиропу і молока залити чаєм і охолодити.

Чай з фруктово-овочевої сумішшю (1)
2 чайні ложки чорного байхового чаю, 1/2 чайної ложки аптечної ромашки , 1 буряк, 2 морквини, 3 столові ложки яблучного повидла, 4 склянки окропу.
Сухий чай ретельно перемішати з аптечної ромашкою і заварити окропом. Буряк і моркву дрібно порубати, додати яблучне повидло, після чого все перемішати з чаєм. Суміш довести до кипіння і під кришкою проварити дві хвилини. Масу охолодити.
Чай з фруктово-овочевої сумішшю п’ють тільки свіжим.

Чай з фруктово-овочевої сумішшю (2)
2 чайні ложки сухого чаю , 1/4 чайної ложки сухої м’яти, 4 склянки води, 2 свіжих яблука, 1 буряк, 2 столові ложки меду, лимонна кислота на кінчику ножа.
Сухий чай ретельно перемішати з м’ятою і заварити традиційним способом. Яблука очистити від насіння, нарізати соломкою і покласти в чайну заварку. Туди ж додати пропущену через м’ясорубку очищену буряк і лимонну кислоту. Все довести до кипіння, охолодити і додати мед.

Чай з чорною смородиною
150 г соку чорної смородини, 4 столові ложки міцного чайного відвару, 6 столових ложок ванільного сиропу.
Всі компоненти змішати, процідити і розбавити гарячою водою.
Використовують як вітамінного кошти.

Чай з чорною смородиною і суницею
2 склянки соку чорної або червоної смородини, 2 склянки соку суниці або малини, 2 склянки настою чорного чаю, 150 г цукру.
Охолоджений чорний чай з’єднати з соком ягід. Додати цукор і подавати з льодом. Використовують як тонізуючий і вітамінний напій.

Чай з шипшиною
Відвар з плодів шипшини і гарячий чай в рівних частинах, цукор і мед за смаком.
Відвар з плодів шипшини, прокіпевшій 3-4 хвилини, процідити і змішати з гарячим чаєм. Додати цукор і мед. Подавати добре охолодженим.
Використовують як вітамінного, тонізуючого напою.

Чай з журавлиною
1 столова ложка журавлини, 1 склянку чаю, цукровий пісок за смаком.
Журавлину покласти в склянку, ягоди розім’яти ложкою, засипати цукром і залити гарячим чаєм.
Такий напій добре втамовує спрагу, знімає втому, тонізує діяльність організму, підвищує працездатність.

Персиковий чай
50 мл персикового соку, 20 мл молока, 80 мл міцного чаю.
У склянку або келих налити персиковий сік, молоко і долити міцний несолодкий чай. Подавати сильно охолодженим.

Чай з яблуками
500 г яблук, сік 2 лимонів, 2 склянки цукрового піску, 2,5 склянки свіжого і дуже міцного чаю, цедра 1 лимона.
Яблука звільнити від серцевини, нарізати тонкими скибочками й укласти в емальовану каструлю. Додати сік лимонів і трохи натертої цедри. Всі засипати цукровим піском і залити чаєм. Каструлю накрити кришкою і винести на холод на 6:00.

Чай з прянощами і цитрусовими
2 л води, 6 бутонів гвоздики, 10 чайних ложок чорного байхового чаю, 100 г цу

Написать ответ