Чим небезпечна цвіль



Чем небезпечна плесень
Справжній бич наших квартир – цвіль. Що ж це таке і як з нею боротися ми спробували дізнатися, звернувшись до фахівців у різних областях, а також до людей, які зіткнулися з цією напастю.


Марія Максимова, мікробіолог :
– Ідеальні умови для розвитку цвілі – тепло і висока, більше 95%, вологість повітря, бруд і погана вентиляція. Якщо всі ці ознаки наявності, вона «проковтне» все що завгодно: від бетону до книг. Благодатний грунт для неї і квіткові горщики: якщо спори цвілі літають в повітрі, то вони не забудуть приземлитися і «розквітнути» у вашому улюбленому вазоні.


Це дуже серйозно !
Марина Любченко, алерголог :
– З цвіллю обов’язково потрібно боротися. Адже ті ж городяни проводять в приміщеннях (вдома і в офісах) до 90% часу.
Якщо в повітрі літають мікроспори цвілі, то, природно, вони осідають на легенях. Як результат – дитячий діатез, алергія з подальшою астму, мігрень, нежить, можливі навіть онкологічні захворювання.


Обережно: варення !
Відкриваєш закачування, а там цвіль. Ну не викидати ж?
Людмила, викладач університету продовольства
:
– Варення, кабачкову ікру, всі інші закачування, покриті цвіллю потрібно неодмінно викидати. Знімати ложечкою наліт марно – це тільки верхівка айсберга. Накопичення цвілі в організмі може довести і до раку печінки.

А як же цвіль на сирах ?
– Цвіль на сирах розводять спеціально. Вона нічого спільного не має із звичайною пліснявою на продуктах.


Написать ответ