Калорії в напоях



Калоріі в напітках
З настанням літа всім доводиться пити більше всіляких напоїв, щоб втамувати спрагу в жару.

Але і в напоях містяться небезпечні калорії, і багато людей цікавляться – які ж з безлічі існуючих напоїв в цьому відношенні найменш небезпечні? На це питання дав відповідь Андрій Андрійович Крапівін, лікар-дієтолог, консультант Центру «Здорове харчування» у м. Санкт-Петербурзі.


Як відомо, без води людина навряд проживе кілька діб, тоді як без їжі протягне тижні і навіть місяці. Через нестачу води в організмі накопичується жир, травлення стає все гірше, слабшає мускулатура. Доросла людина потребує 20-40г води на кілограм маси тіла на добу. Найкращим джерелом води для організму є звичайна питна, джерельна або мінеральна вода, а також настої плодів і рослин. Фрукти і овочі містять корисну воду у великій кількості. Зокрема, огірки містять 95%, стільки ж її знаходиться в качановому салаті, в помідорах – 93%, в кавуні – 92%. Полуниця складається з води на 89%, а апельсини – на 87%. Розраховуючи свою добову норму води, не забудьте врахувати і кількість уживаних овочів і фруктів.

Але при цьому не можна переборщувати і вживати воду в непомірних кількостях. Потрібно ретельно враховувати всі зовнішні чинники в конкретних умовах, характер своєї роботи, і навіть кількість їжі, яку ви вживаєте протягом дня. Якщо ви живете в умовах нормальної температури і зазвичай піддаєте організм помірним фізичним навантаженням, то за добу не слід випивати більше одного літра рідини. Якщо ж ви будете пити занадто багато, це загрожує надмірно навантажити серце, а також сприяти прискоренню розпаду білка.

Існує спірна рекомендація тамувати спрагу … сіллю. Адже відомо, що після солоної їжі набагато більше хочеться пити, ніж після несолоної. Андрій Крапівін підтверджує, що вживання різних солей безпосередньо пов’язано з вмістом в нашому організмі води. Зокрема, солі натрію (серед яких найпоширеніша – звичайна кухонна сіль), утримують вологу в організмі. Тому, якщо у вас є захворювання нирок або серця, бажано скоротити споживання солі до мінімуму.

Якщо йде інтенсивний процес потовиділення, в крові підвищується концентрація солі, і людина хоче пити. Він п’є прісну воду, таким чином, втрати різних солей в організмі нічим не компенсуються – і організм починає відчувати сольовий голод. Саме тому рекомендується в окремих випадках – зокрема, в походах і при виконанні важкої фізичної праці в жарку пору року, з’їдати посолений шматок хліба. Рекомендується також робітникам, які працюють у гарячих цехах, видавати підсолену газовану воду. Таким чином забезпечується правильний водно-сольовий баланс в організмі.

Солі калію і кальцію впливають на наш організм інакше, ніж солі натрію. Вони випаровують воду з організму і викликають інтенсивне сечовиділення. В овочах і фруктах міститься багато калію. В деяких випадках – наприклад, при запаленні сечового міхура (циститі) організм повинен отримувати підвищену кількість води. Часто хворі при цьому захворюванні діють неправильно, намагаючись обмежити кількість вживаної рідини. Але при споживанні бідній на воду їжі слизова сечового міхура ще більше дратується. При циститі потрібно пити не менше півтора літрів рідини в день.

Що ж стосується літньої спеки, підвищеного вживання різних напоїв, дієтолог радить звернутися до накопиченого століттями народного досвіду. Здавна на Русі для втамування спраги пили хлібний квас, в Середній Азії для цього ж служить зелений чай або відвар сухофруктів. Туристи і альпіністи втамовують спрагу відмінним смачним напоєм – журавлинним екстрактом (він при цьому ще і містить зовсім мало калорій). Чому ж саме ці напої так добре втамовують спрагу? При вживанні таких напоїв людиною розчинені речовини надають хімічний вплив на нервові закінчення, які знаходяться на слизовій оболонці в нашій ротової порожнини. Під цим впливом слиновиділення посилюється, а слизова частково втрачає свою чутливість.

У жарку пору року бажано вживати легку і необільние їжу, тоді і спрага буде менше мучити. Дотримуйтесь і правильний водний режим. У південних районах Росії люди часто випивають вранці, до виходу на роботу, багато зеленого чаю, завдяки чому в організмі створюється якесь «депо рідини». Днем пиття обмежують, і знову навиваються вдосталь чаю ввечері.

А тепер згадаймо, з чого починали: з калорій, які таяться в уподобаних нами напоях. Чи справді вони небезпечні для тих, що худнуть, і які напої відрізняються найвищою калорійністю? Дієтолог впевнений, то небезпека від «рідких калорій» – реальна. Якщо людина обмежує себе в їжі, але при цьому в необмеженій кількості вживає всілякі напої, він ризикує набрати вагу. Адже калорії, що містяться в напоях, точно такі ж, як і в твердих продуктах, і діють на організм так само. При цьому під час пиття людина не відчуває насичення. Організм же на засвоєння напоїв енергії витрачає занадто мало – тоді як при за

Написать ответ