Мед – комора здоров’я



Мед-комора здоровья


Мед давно здобув собі славу прекрасного профілактичного і загальнозміцнюючий засіб: він поліпшує здоров’я, додає сили і продовжує життя. Ще великі мислителі давнину називали мед еліксиром здоров’я і довголіття.


Відомий філософ і математик Піфагор стверджував, що досяг похилого віку саме завдяки меду, а сенатор Полій Румелії на питання Юлія Цезаря про те, який засіб допомогло йому досягти столітнього рубежу, відповів коротко: «Мед всередину». У древній китайській книзі «Опис рослин і трав бога родючості» так сказано про властивості меду: «Тривале вживання меду загартовує волю, надає легкість тілу, зберігає молодість, подовжує життя».
Сьогодні цілющі властивості меду визнані і використовуються не тільки народної , а й офіційною медициною і фармакологією.




Який буває мед


Мед виробляється медоносними бджолами з нектару квіток рослин або паді, а також з речовин, що виділяються слинними залозами бджіл.
Відповідно можна виділити два види меду – квітковий і падевий. Обидва вони є натуральними, хоча за своєю якістю не рівноцінні: велику цінність представляє квітковий мед.
Ненатуральний мед отримують при переробці бджолами цукрового сиропу, звареного з солодких соків плодів і овочів.
Штучний мед готують з цукру шляхом кип’ятіння і уварювання цукрових сиропів з лимонною або винною кислотами, потім до нього додають медову есенцію або частина натурального меду. Штучний мед не надає профілактичної та лікувальної дії.
Унікальними цілющими властивостями, про які мова піде нижче, володіє тільки натуральний квітковий мед, що виробляється з нектару квітів різних рослин.
Колір меду може варіювати від безбарвного, світло-і лимонно-жовтого до зеленувато-коричневого, бурого і навіть чорного залежно від виду рослин, з яких бджоли зібрали нектар або падь. Мед, зібраний з одного виду рослин, називається монофлорний. Мед, отриманий з кількох видів рослин, називається поліфлорний. В залежності від місця збору він підрозділяється на гірський, луговий, польовий і лісовий.
Кристалізація (зацукровування) меду це природний процес, не погіршує його якість. Мед з переважанням глюкози зацукровується великими ніжними кристалами, мед з переважанням фруктози зацукровується дуже повільно, з утворенням дрібних кристалів. Якщо в меді багато мінеральних речовин (темні сорти меду), він кристалізується поступово, не расслаиваясь.




Різновиди монофлорного меду


Акацієвий мед
Акацієвий мед вважається одним з кращих сортів меду. Виробляється він з квіток жовтої акації. Акацієвий мед дуже світлий, при кристалізації стає Насильницьке, білого кольору, середньої зернистості. Використовується як загальнозміцнюючий, заспокійливий засіб.

Будякова мед
Будякова мед також відноситься до першосортних. Він виробляється з нектару маленьких квіток бур’яну з колючими стеблами – будяка, який відноситься до роду будяків. Будякова мед може бути безбарвним, зеленуватим або золотистим, з приємним ароматом і смаком. При кристалізації стає дрібнозернистим. Відрізняється високими цілющими властивостями.

Гірчичний мед
Гірчичний мед відрізняється хорошими поживними і лікувальними властивостями. У рідкому стані має золотисто-жовтий колір, а застигаючи, набуває кремовий відтінок. Використовується як лікувальний засіб при застудах та захворюваннях органів дихання.

Гречаний мед
Виробляється бджолами з нектару квітучої гречки. За зовнішнім виглядом нагадує падевий мед. Має темно-коричневий колір і володіє своєрідним смаком і ароматом. При кристалізації перетворюється в кашкоподібну масу. Від решти сортів меду відрізняється високим вмістом білків і заліза. Використовується при лікуванні недокрів’я.

Буркуновий мед
буркуновий мед має специфічний, іноді злегка гіркуватим смаком і запахом, що нагадує запах ванілі. Його колір може варіювати від яскраво-бурштинового до білого з зеленуватим відтінком. Буркуновий мед має чудові поживними і цілющими властивостями.

Конюшиновий мед
Конюшиновий мед вважається одним з кращих світлих сортів меду. Зазвичай він має білий або світло-жовтий колір, володіє тонким ароматом і ніжним смаком. Застосовується як загальнозміцнюючий засіб.

Липовий мед
Липовий мед особливо цінується як поживна і цілющий засіб. Він має приємний аромат липи, солодким смаком і блідо-жовтим або зеленуватим кольором. Відрізняється здатністю швидко кристалізуватися дрібними зернами.
Цей мед використовується як прекрасне загальнозміцнюючий засіб, а також застосовується для лікування застуди, бронхітів, ангін. Він зміцнює серцево-судинну систему, покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

М’ятний мед
М’ятний мед виробляється з нектару квіток м’яти перцевої, тому володіє відповідним ароматом.

Він має бурштиновий колір і кристалізується світло-жовтими зернами. В м’ятному меді міститься велика кількість вітаміну С. Використовується цей мед як загальнозміцнюючий і заспокійливий засіб. Він надає болезаспокійливу і антисептичну дію.

Соняшниковий мед
Соняшниковий мед отримують з нектару квітучих соняшників. Він має золотисто-жовтий колір, солодкий і трохи терпкий смак, слабкий аромат. Кристалізується дрібними зернами, набуваючи світло-бурштиновий колір, іноді з зеленуватим відтінком. Цей сорт меду відрізняється хорошими поживними і цілющими властивостями.

Пустирніковий мед
Пустирніковий мед виробляється з нектару, який бджоли збирають з квітів собачої кропиви, або серцевої трави. Цей сорт меду має світло-золотистим кольором, легким ароматом і специфічним смаком. Застосовується для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань, для зміцнення серцевого м’яза, а також в якості заспокійливого, ранозагоювальний і загальнозміцнюючий засіб.

Ріпаковий мед
Ріпаковий мед утворюється з нектару медоносної рослини ріпаку. Він має білуватий або жовтуватий колір і солодкувато-пряний густий аромат. Кристалізується великими зернами. Відрізняється хорошими поживними і цілющими якостями.

Синякової мед
Синякової мед належить до першосортних. Він виробляється з нектару рожевих або яскраво-синіх кольорів цінного медоносної рослини – синяка, або румянкі.
Синякової мед має світло-бурштиновий колір і незвичайно терпкий смак. Застосовується як відхаркувальний і заспокійливий кашель засіб, використовується при нервових розладах і серцево-судинних захворюваннях.

Шавлієві мед
Шавлієві мед виробляється з нектару квіток напівчагарника шавлії аптечного. Він має світло-янтарний або темно-золотистий колір і приємний ніжний аромат. Застосовується як заспокійливий засіб.




Різновиди поліфлорного меду


Гірський мед
Гірський мед вважається одним з найбільш цінних та екологічно чистих сортів меду. Зазвичай він має темним, темно-жовтим або червоно-бурим кольором, повільно кристалізується і має терпкий і злегка гіркуватий смак.
Гірський мед – прекрасний профілактичний і загальнозміцнюючий засіб. Він сприяє поліпшенню роботи шлунково-кишкового тракту та серцево-судинної системи, надає благотворну дію на печінку.

Луговий мед
Луговий мед видобувається бджолами з різноманітних лугових квітів ( кульбаби, конюшини, чебрецю, Дубниця, чебрецю, верболозу, дикої герані, люцерни), тому його колір може варіювати від золотисто-жовтого до темно-коричневого. Луговий мед відрізняється багатим ароматом і приємним смаком, а також високими поживними і лікувальними властивостями. Він надає антибактеріальну, пом’якшувальну і болезаспокійливу дію.

Польовий мед
Польовий мед відноситься до кращих сортів меду. Він виробляється з нектару різноманітних польових рослин, має приємний смак і аромат, швидко кристалізується. Колір меду може варіювати від безбарвного до оранжево-жовтого. Польовий мед відрізняється високими поживними і цілющими властивостями.

Лісовий мед
За смаком лісовий мед порівняємо з луговим і польовим. Однак його смакові якості можуть знижуватися через великий вміст паді або нектару з крушини та вересу. Лісовий мед завжди темніше, ніж луговий або польовий. Особливо цінується мед з весняних медоносів – горобини, верби, акації, малини, чорниці.


Долина, або медяна роса, – солодка густа рідина, яка виділяється комахами, що харчуються соком рослин, яку збирають медоносні бджоли з листя.




Як визначити якість меду


Часто буває досить важко відрізнити натуральний мед від штучного або фальсифікованого. Для того щоб не помилитися у виборі меду, потрібно знати деякі способи визначення його якості.
Перш за все слід звертати увагу на зовнішній вигляд меду, його смак і аромат. Наприклад, штучний цукровий мед, що відрізняється солодким смаком, не має тієї терпкості, яка властива натуральному квітковому меду (якщо натщесерце з’їсти ложку справжнього меду, то в горлі буде дерти). Аромат натурального квіткового меду теж значно багатшими, ніж штучного: від виражених квіткових запахів до букета ароматів.
Штучний мед довго не зберігається – він закисає і псується. Натуральний мед, навпаки, може зберігатися дуже довго. При визначенні якості меду також важливо враховувати його зрілість, оскільки зрілий мед відрізняється кращими живильними властивостями і кращим смаком. Ознакою зрілості меду є його в’язкість. Для того щоб визначити зрілість меду, в нього опускають ложку і починають її обертати. Зрілий мед буде намотується на ложку, як стрічка, а незрілий стече з ложки, тому що в ньому занадто багато води. До речі, те ж саме трапиться з натуральним медом, сильно розведеним водою, а також зі скисли, початківцям закисати або фальсифікованим медом.
Іноді мед фальсифікують, підмішуючи в нього борошно, крохмаль, цукровий сироп, патоку та ін Визначити наявність домішок можна таким способом: невелика кількість меду нагріти і розчинити у воді. Чистий мед розчиняється повністю, підроблений – дає каламутний розчин, іноді навіть з осадом.
Знання характерних ознак якісного меду, звичайно, допоможе зробити правильний вибір, але все ж, щоб уникнути помилок мед найкраще купувати в спеціалізованих магазинах, товариствах бджолярів або у відомих бджолярів-аматорів.
Крім того, мед рекомендується купувати не раніше кінця літа, а також восени і взимку. Навесні може продаватися тільки торішній натуральний зацукрований мед. Тому, якщо в квітні вам пропонують купити рідкий мед, значить, це в кращому випадку розтоплений натуральний мед, в гіршому – або штучний, або взагалі підроблений.




Як зберігати мед


Для збереження корисних властивостей меду дуже важливо правильно його зберігати.

Справа в тому, що мед є дуже делікатним продуктом, він може псуватися, наприклад, від вологи: навіть крапля води, що потрапила в банку, може вплинути на його якість. Тому зберігати мед слід в щільно закритих банках. Краще для цих цілей використовувати керамічні, скляні чи дерев’яні (з липи, осики, ялини, тополі та інших сухих порід деревини) ємності.
Слід знати, що ялівець і сосна при дають меду гіркуватий присмак смоли, а в дубовій посуді мед чорніє.
Не можна використовувати для зберігання меду залізні і цинкові ємності – від заліза мед темніє, а цинк утворює з органічними кислотами отруйні сполуки.
Мед легко вбирає всі навколишні запахи. Тому його не можна зберігати поряд з сиром, рибою, солоними огірками, квашеною капустою або іншими сильно пахнуть продуктами.
Крім того, необхідно дотримуватися температурного режиму: мед довго зберігає свою свіжість лише при зниженій вологості і температурі від 5 до 10 С. У більш спекотному «кліматі» він швидко скисає.


Написать ответ