Менше калорій – міцніше пам’ять



Меньше калорій-міцніше память
Нове дослідження американських учених показало, що скорочення раціону харчування на дві третини може зміцнити пам’ять.
Добровольців, середній вік яких склав 60 років, поділили на три групи і посадили на тримісячну дієту. Перша група харчувалася як завжди, учасники другої вживали продукти з підвищеним вмістом ненасичених жирних кислот, третьої – з обмеженням калорій. По закінченню експерименту через три місяці провели тест пам’яті.



У розумової активності учасників з перших двох груп дослідники не виявили ніяких змін, зате у 50 учасників третьої групи було відзначено поліпшення показників пам’яті. Крім цього, вони стали витривалішими фізично, знизили рівні інсуліну.
Вчені пов’язують досягнутий ефект з поліпшенням стану клітин мозку. Передбачається, що в основі погіршення процесів запам’ятовування лежить виробництво вільних радикалів – хімічних речовин, що викликають руйнування клітин організму і сприяють розвитку запальних реакцій. Є також думка, що поліпшити пам’ять могло зниження інсуліну, відбувається при зниженні калорійності харчування, не випадково пацієнти із запущеним діабетом другого типу часто страждають від розладів інтелекту.
Відзначаючи корисність низькокалорійної дієти для літніх людей, дослідники в той же час нагадують, що вона не повинна впливати на рівень вітамінів і мінеральних речовин в організмі, і тому обмеження в харчуванні краще проводити під контролем фахівців.


Написать ответ