шкідлива алюмінієвий посуд?



Чи шкідлива алюмінієвий посуд?
Хотілося б дізнатися думку фахівця, який з точки зору медицини дав би оцінку алюмінієвому посуді. Адже ми готуємо в цьому посуді і їмо з неї. Гаразд вже – ми, але наші діти, внуки!


Лосик Павло Андрійович,
р. Москва


Чи шкідлива для здоров’я алюмінієвий посуд? Про це зараз часто сперечаються. А чи знаєте ви, що є така легенда, ніби Д. Менделєєв, який описував властивості алюмінію, в лабораторії виготовив ложку? Ця ложка була піднесена в дар цариці і до цих пір зберігається в музеї Петербурга. Але створювати алюміній в лабораторії дуже дорого, а от в природі його багато. Тільки у вільному вигляді він зустрічається рідко і найчастіше входить до складу мінералів (їх відомо понад 250).
Найважливішим мінералом, що містить алюміній, можна назвати боксит, і в Ленінградській області є його поклади. Боксит – це глина. Пам’ятаєте, в школі на уроках природознавства ми вивчали, що гірські породи, руйнуючись, утворюють пісок і глину? А глина буває різних кольорів. Домішки заліза зазвичай забарвлюють її в бурий колір. Але зустрічається і біла глина – каолін, яку застосовують для виготовлення фарфорових і фаянсових виробів. Глиняними горщиками і плошками людина користувалася з давніх часів, а в її склад теж входить алюміній, але ніяких отруєнь не було.
Тепер повернемося до сучасної посуді з алюмінію. Ще недавно вона була дуже поширена. Це досить дешевий, легкий і довговічний матеріал. Він добре проводить тепло, а значить, вода і їжа в такому посуді швидко нагріваються. Алюміній – м’який матеріал, тому посуд з нього краще товстостінна. У ній не пригоряють молоко і каші, але після приготування краще все перелити в скляний або керамічний посуд.


Фахівці говорять, що якщо їжа пригоріла до дна каструлі, то не треба її відскрібати і доїдати. Хоча на посуді утворюється оксидна плівка, і вам доведеться не один день шкребти дно каструльки, щоб дістатися до вільного алюмінію. А от якщо ви будете готувати і зберігати кислі продукти в алюмінієвому посуді, то відбувається мікрореакція – окислення. Ви й самі, напевно, помічали: зварили в алюмінієвому тазику кисле варення – і тазик побілів. Але це теж не біда. Адже вільного алюмінію в продукт перейде дуже мало. За добу людина може спожити від 30 до 50 мг алюмінію без шкоди для здоров’я. Дослідники підрахували кількість алюмінію, що потрапляє в кіслосодержащіе продукти. Виявилося, що навіть самі кислі продукти не витравлюють більше 3 мг алюмінію, а цього занадто мало, щоб заподіяти шкоду здоров’ю.
У 1970 р. канадські дослідники опублікували доповідь, в якій стверджувалося, що при хворобі Альцгеймера рівень алюмінію в мозку вище , ніж у здорової людини. Але поки зв’язок цієї хвороби саме з алюмінієвим посудом не доведена.
Ще алюмінієвий посуд темніє, якщо на неї впливати миючими засобами, які пропонують санепідстанції. Вона просто стає тьмяною і непривабливою, ось тому в шкільних їдальнях та інших місцях громадського харчування замінили столові прилади.
Так що користуватися алюмінієвим посудом можна, дотримуючись головні правила.
• Не можна чистити посуд з алюмінію металевою мочалкою. Так ми дряпаємо оксидну (захисну) плівку, хоча вона швидко відновлюється, якщо набрати води, дати постояти 10 хвилин і протерти насухо.
• Якщо ви готуєте в алюмінієвому посуді, то потім перекладіть їжу в скляну або керамічну.
• Фахівці радять готувати в алюмінієвому посуді каші на воді, макарони, кип’ятити воду, яка є нейтральною речовиною, виготовляти випічку.
Ще в 1998 році була опублікована доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я, і в ньому зазначено, що для здорових людей алюміній , поширений повсюдно (у воді, їжі), не представляє особливої небезпеки. Також зазначено, що він не є для людини канцерогеном (речовиною, що викликає рак).
Ось алюмінієве виробництво дійсно шкідливе, але не за рахунок самого алюмінію, а за рахунок високої температури і фтористих сполук, які виділяються при його отриманні.


Г.Г. Гаркуша,
людина, що володіє великим арсеналом методів нетрадиційної і народної медицини, лікар-натуротерапевтів


Написать ответ