Трав’яні чаї



Травяние чаі
Чаї з цілющих трав широко використовуються в народній медицині для лікування хронічних захворювань, а також як загальнозміцнюючий і вітамінного кошти. Такі чаї відрізняються приємним смаком, ароматом і цілющими властивостями. Вони готуються шляхом настоювання в окропі або відварювання певних частин рослин, які мають харчове і лікарське значення. Ці рослини, як правило, не містять сильнодіючих і отруйних компонентів, тому трав’яні чаї, як і традиційні, п’ють без суворої дозування.


Трав’яний чай можна заварювати з одного «чайного» рослини або із збору рослин. Чай, приготований з однієї рослини, має лише одному йому притаманні колір, аромат і цілющі властивості. Збірний трав’яний чай володіє більш широким спектром корисної дії, так як з великого різноманіття біологічно активних речовин, що містяться в зборі рослин, організм має можливість самостійно відібрати необхідні компоненти, включивши їх в процеси обміну.
Комбінації рослин в трав’яних чаях можуть бути самими різноманітними, залежно від їх призначення. Наприклад, листя бадану або золотого кореня додають чаю тонізуючі властивості, а листя меліси і м’яти – заспокійливі.




Вітамінні трав’яні чаї


Глід (квітки і листя) – 1 частина, вероніка (трава) – 1 частина, ожина сиза (листя) – 1 частина, звіробій (трава) – 1 частина, меліса (трава) – 1 частина , таволга вязолистная (трава) – 1 частина, чебрець (трава) – 1 частина.
Всі компоненти чаю змішати і зберігати в окремій ємності із щільно прилягає кришкою. Заварювати по нормі традиційного чаю, настоювати 15-20 хвилин. Пити, як звичайний чай.

Брусниця (листя) – 1 чайна ложка, звіробій (трава) – 1 чайна ложка, чебрець (трава) – 1 чайна ложка.
Суміш заварити в заварювальному чайнику середніх розмірів і використовувати в якості заварки. Пити, як традиційний чай.

Звіробій (трава) – 1 чайна ложка, суниця (листя) – 1 чайна ложка, кипрей (листя) – 1 чайна ложка.
Суміш заварити окропом в заварювальному чайнику середніх розмірів і настоювати 15 хвилин. Використовувати як заварки. Пити, як традиційний чай.

Звіробій (трава) – 1 частина, конюшина луговий (квітки) – 2 частини, смородина чорна (листя) – 1 частина.
Всі компоненти чаю змішати і зберігати в окремій ємності. Заварювати по нормі традиційного чаю і настоювати 15-20 хвилин. Пити, як звичайний чай.

Суниця (сухі ягоди і листя) – 200 г, шипшина (плоди) – 100 г.
Всі компоненти чаю змішати і зберігати в скляній банці з щільно закривається кришкою . Заварити 1 чайну ложку суміші в склянці окропу і настоювати 5 хвилин.
Суниця регулює обмін речовин, сприяє виведенню з організму токсинів і холестерину, благотворно діє на шлунково-кишковий тракт.
Проте, слід мати на увазі, що у деяких людей суниця викликає алергічні реакції.

Полуниця польова (листя).
Заварити 1 столову ложку листя в склянці окропу і настоювати 10-15 хвилин. Пити, як традиційний чай.

Кропива (листя) – 2 частини, шипшина (плоди) – 2 частини, чебрець (трава) – 2 частини, медунка лікарська (листя) – 1 частина, м’ята перцева ( листя) – 1 частина.
Заварити 1-2 чайні ложки суміші в склянці окропу, довести до кипіння і настоювати 1-1,5 години. Пити по 1-2 склянки на день з медом і цукром.

Малина (листя) – 1 частина, котовник котячий (трава) – 1 частина, чебрець (трава) – 1 частина.
Заварити, як традиційний чай; настоювати 20 хвилин. Пити без дозування, як звичайний чай.
Первоцвіт (квітки) – 1 частина, смородина чорна (листя) – 1 частина, кропива дводомна (листя) – 1 частина.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу . Пити по 2 склянки на день.

Рябина (плоди) – 7 частин, кропива (листя) – 3 частини.
1 столову ложку суміші залити 2 склянками окропу і 10 хвилин кип’ятити на слабкому вогні . Наполягати 4:00 в щільно закритому посуді в прохолодному і темному місці, процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день.

Смородина чорна (листя) – 3 частини, морошка (листя) – 3 частини, костяниця (листя) – 3 частини, материнка (трава) – 1 частину.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу і настоювати протягом години.
Чай володіє противосклеротическим і регулюючим обмін речовин дією.

Яглиця (трава).
15 г трави залити 2 склянками окропу і настоювати 2:00. Процідити і пити по 1/2 склянки 4 рази на день перед їжею.
Чай допомагає при гастритах, сечокам’яної хвороби.

Чебрець (трава) – 1 частина, суниця (листя) – 3 частини , ожина (листя) – 2 частини, костяниця (листя) – 2 частини.
1 столову ложку суміші заварити в 1 склянці окропу і кип’ятити 10 хвилин. Настояти 2:00 в щільно закритому посуді і процідити. Пити по 1 склянці 2 рази на день з цукром або медом.



Чорниця (листя) – 3 частини, лохина (листя) – 3 частини, морошка (листя) – 2 частини, медунка (листя) – 2 частини.
2 столові ложки суміші залити 2 склянками окропу і настоювати 30 хвилин. Пити, як звичайний чай.

Шипшина (плоди) – 5 столових ложок.
Очищені і подрібнені плоди помістити в емальований посуд і залити 1 л холодної води. Настоювати 5-10 хвилин, а потім поставити на вогонь і кип’ятити на повільному вогні 5-6 хвилин.
Можна плоди шипшини залити окропом і прокип’ятити на повільному вогні під кришкою протягом 10 хвилин, потім процідити, додати сік лимона і цукор за смаком.
Чай з плодів шипшини є багатим джерелом вітаміну С, має антисклеротичну, жовчо-та сечогінну дію.

Шипшина (плоди, пелюстки) – 2 частини, материнка (трава) – 3 частини, звіробій (трава) – 3 частини, м’ята (трава) – 1 частина.
Заварювати і пити, як зазначено в попередньому рецепті.

Шипшина (плоди) – 3 частини, материнка ( трава) 1 частина, горобина червона (плоди) – 1 частина.
1 столову ложку подрібненої суміші нагрівати на водяній бані протягом 10 хвилин. Настояти, процідити, і пити з медом, як звичайний чай.
Чай надає противосклеротическое дію, покращує обмін речовин.




Тонізуючі трав’яні чаї


Бадан (листя) – 1 столова ложка.
1 столову ложку подрібнених листків бадану, який пролежав зиму під снігом, заварити в заварювальному чайнику 2 склянками окропу і настоювати 25 хвилин. Пити, як ранковий тонізуючий напій.

Вероніка (трава) – 2,5 частини, арніка гірська (квітки) – 2,5 частини, валеріана (кореневища з корінням) – 2 частини, материнка (трава) – 2 частини, меліса лікарська ( трава) – 1,5 частини, первоцвіт весняний (трава) – 1,5 частини, деревій (трава) – 1,5 частини, липа дрібнолиста (квітки) – 1 частина, полин гіркий (трава) – 1 частина, м’ята перцева ( листя) –
1 частина, ромашка аптечна (квітки) – 1 частина, мальва лісова (квітки) – 1 частина, мати-й-мачуха (листя) – 1 частина, шипшина (плоди) – 1 частина.
Заварити і пити, як звичайний чай.
Допомагає при стомленні, занедбаному настрої.

Володушка (трава) – 2 частини, чорниця (листя) – 2 частини, костяниця (листя) – 2 частини, бадан (перезимували листя) – 3 частини, чебрець (трава) ~ 1 частина.
Заварити і пити, як звичайний чай.
Крім тонізуючого, напій має протизапальну дію, а також регулює обмін речовин.

Лохина (плоди), шипшина (плоди), кульбаба (коріння), смородина чорна (плоди), горобина звичайна (плоди), обліпиха (гілки) – все в рівних частинах.
Сушені подрібнені компоненти чаю заварити в порцеляновому чайнику середніх розмірів з розрахунку 1-2 чайні ложки суміші на склянку окропу; наполягати в теплі 1-2 години. Пити з медом.

Материнка (трава) – 2 частини, аїр (кореневище) – 1/2 частини, звіробій (трава) – 7 частин, кипрей (листя) – 2 частини, ялівець (ягоди) – 1/2 частини, подорожник (листя) – 2 частини, спориш (трава) – 1 частина, шипшина (плоди) – 3 частини.
2 столові ложки суміші залити 700 мл окропу. Пити рівними порціями 2 рази на день, вранці і ввечері, за 15 хвилин до їди.

Звіробій (трава) – 3 частини, календула (квітки) – 1 частина, цмин піщаний (квітки) – 2 частини , валеріана (кореневища з корінням) – 2,5 частини.
Заварити чай з розрахунку 1 чайна ложка суміші на 1 склянку окропу; настояти протягом години, процідити. Пити по 1 склянці 3 рази на день з медом.
Чай сприяє посиленню статевої потенції.

Кипрей (листя) – 3 частини, малина (листя) – 3 частини, бадан (листя) – 3 частини, материнка (трава) – 1 частина.
Заварити чай з розрахунку 1 чайна ложка суміші на 1 склянку окропу і настояти 20 хвилин. Пити по 1-2 склянки в першій половині дня.
Крім тонізуючого, чай має протизапальну дію, покращує обмін речовин.

Огіркова трава, глід (плоди), материнка (трава), татарник ( трава) – все в рівних частинах.
Заварити чай з розрахунку 1 столова ложка суміші на 1 склянку окропу і настоювати протягом ночі. Пити по 1/2 склянки 2 рази в день вранці і ввечері. Чай рекомендується при схильності до депресії.

Смородина чорна (листя) – 2 частини, малина (листя) – 2 частини, бадан (чорні листя) – 3 частини, маралів корінь (кореневище з корінням) – 3 частини, лабазник вязолістний (листя) – 1 частина, кипрей (листя) – 1 частина, материнка (трава) – 1 частина, володушка (трава) – 1 частина.
Заварити 2-3 столові ложки суміші 1 л окропу і настоювати протягом години. Пити по 1/2 склянки 2-3 рази на день.
Чай допомагає при занепаді сил, загальному нездужанні, імпотенції.

Яснотка (квітки) – 1 частина, деревій (трава) – 1 частину.
Заварити чай з розрахунку 4-6 чайних ложок на 2 склянки окропу. Настій випити протягом дня.




Заспокійливі трав’яні чаї


Валеріана (кореневища з корінням) – 1 частина, м’ята перцева (листя) – 2 частини, вахта трилистий (листя) – 2 частини, хміль (шишки) – 1 частина.
1 столову ложку суміші залити 2 склянками окропу. Настоювати протягом 30 хвилин, потім процідити. Пити по 1/2 склянки 2 рази на день за 20 хвилин до їди.

Верес (квітки) – 1 частина, меліса (листя) – i частина, валеріана (кореневище з корінням) – 3 частини.
1 чайну ложку суміші залити 1 склянкою окропу і настоювати протягом 30 хвилин. Пити по 1 склянці на ніч при безсонні.

Вероніка (трава).
На заварювальний чайник взяти 1 столову ложку трави.
Наполягати і пити, як звичайний чай, при нервових функціональних розладах.

Буркун лікарський (трава) – 3 частини, материнка (трава) – 5 частин, ожина (листя) – 3 частини, м’ята перцева (листя) – 2 частини, шипшина (плоди) – 4 частини.
1 чайну ложку подрібненої суміші залити 1 склянкою окропу і настоювати протягом 30 хвилин. Пити по 1 склянці вранці і ввечері, додаючи за смаком мед або цукор.

Дягиль (кореневище) – 3 частини, валеріана (кореневище з корінням) – 3 частини, м’ята перцева (листя) – 2 частини.
1 чайну ложку подрібненої суміші заварити 1 склянкою окропу. Настоювати протягом години, потім процідити. Пити в теплому вигляді 3 рази на день, останній раз – на ніч.

Материнка (трава) – 5 частин, ожина сиза (листя) – 3 частини, буркун (трава) – 2 частини, шипшина ( плоди) – 4 частини.
1 чайну ложку подрібненої суміші заварити
1 склянкою окропу. Настоювати протягом 30 хвилин, потім процідити. Пити по 1 склянці вранці і ввечері, додаючи за смаком мед і цукор.

Суниця (листя) – 2 частини, ожина (листя) – 2 частини, кипрей (трава) – 2 частини, смородина чорна ( листя) – 2 частини, чебрець (трава) – 1 частина, шипшина (плоди) – 4 частини.


Заварювати і пити, як традиційний чай.

Змееголовник (трава), м’ята перцева (листя), материнка (трава) – все в рівних частинах.
Заварити з розрахунку 3 столові ложки суміші на 1 л окропу до недовго настояти.
Пити рівними порціями 3 рази на день. Чай рекомендується при надмірному статевому збудженні.

Кипрей (листя) – 3 частини, таволга вязолистная (трава) – 1 частина, вишня (листя) – 1 частина, м’ята перцева (листя) – 1 частина.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу і настояти протягом 30 хвилин. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день при безсонні.

Лаванда (квітки), вероніка лікарська (трава), фіалка запашна (трава), меліса (листя), барбарис (плоди) – все в рівних частинах.
Заварити з розрахунку 1 чайна ложка суміші на 1 склянку окропу і настояти до охолодження. Пити по 1-2 склянки ввечері при безсонні.

Мелісса (листя), вереск (трава), валеріана (кореневище з корінням) – все в рівних частинах.
Заварити з розрахунку 1 столова ложка суміші на 1 склянку окропу і настояти протягом 30 хвилин. Пити по 1 склянці на день при безсонні.

М’ята (листя) – 2 частини, чебрець (трава) – 2 частини, материнка (трава) – 4 частини, ожина сиза (листя) – 3 частини, буркун лікарський (трава) – 2 частини, шипшина (плоди) – 4 частини.
Залити 1 столову ложку суміші 1 л окропу, настоювати 30 хвилин, потім процідити. Пити по 1 склянці вранці і ввечері. Мед додати за смаком.
Чай рекомендується при неврастенії.

Омела біла (трава), валеріана (кореневище з корінням), глід (квітки), м’ята перцева (листя), пустирник (трава) – все в рівних частинах.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу, настояти протягом 30 хвилин, потім процідити. Пити по 1 склянці вранці і на ніч при підвищеній дратівливості, безсонні.

Первоцвіт (квітки), лаванда (квіти), меліса (трава) – все в рівних частинах.
2 столові ложки суміші залити 1 склянкою окропу, настояти протягом 15 хвилин, потім процідити.
Пити по 1 склянці перед сном при безсонні.

Пустирник (трава) – 3 частини, ромашка аптечна (квітки) – 1 частина, сухоцвіт болотна (трава) – 3 частини, глід (квітки ) – 3 частини.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу, настояти протягом 8 годин, потім процідити. Пити по 1/2 склянки 3 рази на день через годину після їжі при запамороченнях і нервових розладах.

Ромашка аптечна (квітки) – 1 частина, смородина чорна (листя) – 2 частини, чебрець (трава) – 2 частини, шипшина (плоди) – 3 частини.
1 чайну ложку суміші заварити в склянці окропу, настоювати протягом 30 хвилин, потім процідити. Пити замість традиційного чаю по склянці вранці і ввечері, додаючи за смаком мед або цукор.

Кмин (плоди), ромашка аптечна (квітки), валеріана (кореневище з корінням), м’ята (листя), фенхель ( плоди) – все в рівних частинах.
1 чайну ложку суміші заварити в склянці окропу, настоювати протягом 15-20 хвилин, потім процідити. Пити без обмежень, як звичайний чай, додаючи за смаком цукор чи мед.

Чебрець (трава) 2 частини, смородина чорна (листя) – 2 частини, ромашка аптечна (квітки) – 1 частина, шипшина ( плоди і листя) – 2 частини.
1 чайну ложку суміші заварити в склянці окропу, настоювати протягом 30 хвилин, потім процідити. Пити по 1 склянці вранці і ввечері, Додаючи до смаку цукор або мед.

Чернобильник (корінь) – 1 частина, пустирник (трава) – 1 частина, валеріана (кореневище з корінням) – 1 частина, солодка гола (корінь) – 2 частини, ромашка аптечна (квітки) – 2 частини, м’ята перцева (листя) – 2 частини.
1 столову ложку суміші заварити в склянці окропу і настоювати протягом години. Пити по 1/2 склянки 3-4 рази на день при дратівливості. Мед додати за смаком.

Шавлія лікарський (листя), ромашка аптечна (квітки), лаванда (квітки) – все в рівних частинах.
Заварювати чай з розрахунку 1-2 чайні ложки суміші на склянку окропу. Настоювати протягом 10 хвилин, потім процідити. Пити перед сном теплим по 1/2 склянки дрібними ковтками.
Чай допомагає при безсонні.


Написать ответ