Упаковка: чим небезпечні пляшки, плівки і пакети



Упаковка: чим небезпечні пляшки, плівки і пакети
Ми вибираємо продукти, керуючись принципом «що подобається» і «що треба», на око оцінюємо якість і іноді поглядаємо на терміни їх реалізації. І при цьому нам навіть в голову не приходить звернути увагу на їх упаковку. А дарма …


Пляшка пляшці ворожнечу


Ми цілий рік купуємо продукти в пластикових пляшках. Існує безліч «страшилок» про пляшковому пластиці: мовляв, основну небезпеку становить входить в цей пластик бісфенол, який, потрапляючи у вміст пляшки, збільшує ризик онкологічних і серцево-судинних захворювань, діабету і ще багато чого. Так чому «смертоносні» пляшки так поширені в усьому світі, якщо бісфенол настільки небезпечний?

– Бісфенол є затверджувач, що використовується при виробництві пластику, з якого виготовляється різна продукція, в тому числі і ємності для харчових продуктів, – пояснює Маргарита Петрова, кандидат хімічних наук. – Є й інші «пластикові» добавки, що виділяють токсичні речовини. Наприклад, до них відноситься полівінілхлорид, що виділяє токсини, які володіють канцерогенними властивостями. Наскільки це все небезпечно для людського здоров’я, і в яких саме дозах, до сих пір до кінця не відомо, ведуться дослідження. Самим безпечним на сьогоднішній день вважаються ПЕТ-пляшки, що виготовляються з поліетилентерефталату, який практично не потребує пластификаторе. ПЕТ не має рівних собі по інертності матеріалів, тому знаходить собі більш широке застосування. Найголовніше – правильно користуватися будь пластиковою тарою.

Як же відрізнити безпечну пляшку від небезпечної? Фахівці рекомендують перевернути пляшку і знайти маркування – на дні (іноді ці дані виносяться на етикетку). Розташований такий знак в гуртку з трьох стрілок або під ним. PET – значить відносно безпечний пластик, а PVC вказує на те, що не дуже: ці пляшки інертні тільки до води. Чітка маркування є головною ознакою безпеки. Якщо її немає – товар краще не купувати. Хоча існують і інші не менш важливі деталі.


Правила безпеки

Ніколи не можна використовувати пластикові пляшки повторно. Небезпека представляють не тільки хімічні речовини, що містяться в них, а й небезпечні хвороботворні бактерії, що поселяються в мікротріщинах пластика.

Сьогодні багато готують «живу воду», проте її не можна заморожувати в пластиковій пляшці.

Відкрили напій? Швидше використовуйте його. Як тільки ви відкриваєте пляшку, властивості води і пластика починають змінюватися.




Темна конячка?


Ви відмовилися від рибних консервів і тушонки? Правильно зробили! Свежеприготовленная їжа містить набагато більше корисних речовин. Однак будь-яка сім’я час від часу використовує продукти з металевих ємностей: шпроти, тунець, зелений горошок, квасолю. Одна з переваг цих товарів укладено в тому, що їх термін придатності вибитий на банку, так що поміняти його недобросовісним продавцям не вдасться. Покупець повинен тільки звернути увагу на дані цифри.

– І, зрозуміло, не можна брати банки з вм’ятинами, які можуть порушити спеціальний захисний шар зсередини, – зазначає лікар-гігієніст Марина Борисова. – Сплави для виготовлення банок, хоч і в невеликій кількості, містять важкі метали, в тому числі і свинець.


Правила безпеки

Відкривши банку, потрібно відразу перекласти продукт в іншу ємність і щільно її закрити, оскільки він швидко псується і здатний викликати отруєння.



Не закуповуйте консерви про запас: чим довше лежить банку, тим більша ймовірність того, що шкідливий метал перейде в продукт.




Прозорі тонкощі


На сьогоднішній день безліч продуктів упаковують в плівкові матеріали. І не тільки в магазинах – ми користуємося ними і вдома. Ризикуємо ми при цьому чи ні? Почнемо з вакуумної упаковки.

– Відкачуючи кисень, ми перекриваємо аеробним мікробам доступ до продукту, але існують бактерії, які можуть розмножуватися і без кисню, – застерігає Марина Борисова. Кожна група товарів має свій термін придатності. Приміром, солона риба має термін до 45 діб, а варена ковбаса – втричі менше. Таким чином, якою б привабливий вигляд не мав продукт, потрібно завжди звертати увагу на дату його виготовлення, умови зберігання та терміни. Що стосується «оперативної» нарізки, існують продукти, розфасовані в самому магазині, їх термін придатності йде на годинник. Не рідкісні випадки, коли застаріла етикетка замінюється новою, і всі справи. Так що якщо ви потребуєте в невеликій кількості продукту, попросіть нарізати його і упакувати на ваших очах.

Не меншу небезпеку становлять домашні помилки в упаковці. Наприклад, ми постійно користуємося поліетиленовими пакетами.

Тут є підводні камені. Мало кому відомо, що, наприклад, в морозильній камері зберігати продукти можна виключно в спеціальних пакетах, які володіють стійкістю до низьких температур. Звичайні поліетиленові пакети здатні виділяти токсичні речовини.

Безпечним варіантом є використання харчової плівки.


Правила безпеки

У холодильнику ні в плівці, ні в пакетах не можна залишати ковбасу, вершкове масло та інші жирні продукти, тому що хімічні речовини добре розчиняються в жирах і проникають в їжу. Краще використовувати алюмінієву фольгу, в яку можна також загортати котлети і смажену рибу.

Для лимона та інших кислих продуктів фольгу використовувати не можна, так як кислота вступає у взаємодію з алюмінієм, утворюючи токсичні речовини, в тому числі і оксид алюмінію.




Чи у всіх серденько нарядах хороша?


Ковбаса, сардельки, сосиски дуже популярні в Росії. А значить, не зайвим буде дізнатися деякі подробиці про те, у що їх обгортають. Оболонка даної продукції може бути натуральною, білкової, колагенової, целюлозної, поліамідної і т.д.

Натуральні оболонки (синюги тощо) виготовляються з кишок і сечових міхурів тварин. «Одягнена» в такі плівки продукція є найсмачнішою, абсолютно безпечною, і навіть корисною – зміцнює сухожилля, суглоби, волосся і нігті. Це обумовлено змістом колагену. А що щодо інших оболонок?

Білкові оболонки виготовляються з свинячих і яловичих шкір і хрящів шляхом вилучення з них колагену. Що стосується штучних матеріалів, вони бувають різними: починаючи тими, які виготовлені на основі целюлози (з деревної сировини), закінчуючи чисто хімічними. Існують безпечні синтетичні оболонки, приміром, ті ж сосиски в целофані. Шкідливими екологи вважають ті, які виготовляються з полівініліденхлоріда. Імовірність переходу токсичних домішок, що мають канцерогенну дію, з такої оболонки, дуже висока.

Але цей матеріал є дуже дешевим і технологічним, так що виробники навряд чи коли-небудь від нього відмовляться. Недосвідчений покупець навіть не завжди здатний на око відрізнити подібну «одяг» від нешкідливої плівки, а питати щоразу сертифікати у продавця – рада безглуздий. Що ж робити? По-перше, принісши покупку додому, потрібно зняти плівку і обгорнути ту ж ковбасу в фольгу. І, по-друге, не гнатися за дешевою продукцією, адже за безпеку і якість треба платити.

Правила безпеки

Перед відправкою сосисок або сардельок в каструлю, потрібно зняти з них плівку (крім натуральної).

Вироби з натуральної оболонкою можна навіть смажити, а з білковою – виключно варити.




На швидку руку


Локшина, пюре або каша в стаканчику безперечно зручні: додав окропу, і готово. В ідеалі ємності під такі продукти безпечні, але фахівці вважають, що це далеко не так! Нерідко лоточки і стаканчики виготовляються з використанням полістиролу.

При контакті з гарячою водою така упаковка виділяє шкідливі мономери – стирол. І якщо ви звикли кілька разів на тиждень вживати такі продукти, ви ризикуєте незабаром заробити захворювання нирок і печінки.

Правила безпеки

Не наливайте окріп прямо в упаковку, краще перекласти продукт в керамічний або скляний посуд.

І взагалі такий їжею краще не захоплюватися, так як підсилювачі смаку, ароматизатори та інші містяться в ній добавки, дуже шкідливі для нашого здоров’я.


Написать ответ