Вітамінні напої



Вітамінние напіткі


Слово «напій» – споконвічно російське: воно утворилося від дієслова «наситити», тобто наситити, нагодувати. Напоями в Росії називали спочатку тільки ті безалкогольні рідини, які були ситними і живильними.


Напоїв існує безліч, на будь-який випадок і смак: тонізуючі, освіжаючі, добре вгамовують спрагу. Однак все вітамінні напої відрізняються тим, що готуються з натуральних продуктів, що мають високу живильну цінність.

Основу їх складають овочеві, ягідні і плодові соки, мед і молоко. Такі напої прекрасно зміцнюють організм, насичуючи його вітамінами. Їх корисно давати дітям замість різних «шіпучек», а також ними можна заливати різні страви: з м’яса і дичини, солодкі каші і

Напій «Дев’ять сил»
300 г свіжих або 50 г сухих коренів оману, 100-150 г цукру або 1/2 склянки смородинового (малинового, журавлинного, вишневого) соку, 1 л води.
Коріння оману подрібнити і кип’ятити у воді 20 хвилин (сухі 25 хвилин). Потім відвар процідити, після чого додати в нього цукор або фруктовий сік. Пити як загальнозміцнюючий напою.

Напій з розсолу квашеної капусти
100 г ріпчастої цибулі, 2,5 склянки розсолу квашеної капусти, 1,5 склянки охолодженого окропу, 1 столова ложка томатної пасти, сіль, цукор, перець за смаком.
Ріпчасту цибулю дрібно порубати або натерти на тертці, потім додати в розсіл, додати подрібнену цибулю, охолоджений окріп, томатну пасту і все розмішати. Приправити напій до смаку сіллю, цукром і перцем.

Напій «Онежский»
3 склянки розсолу квашеної капусти, 1 часточка часнику, 1 склянка морквяного соку, зелень петрушки , сіль, цукор, перець за смаком.
Часточку часнику очистити, натерти із сіллю і покласти в розсіл, Все розмішати і залишити приблизно на 30 хвилин. Перед подачею на стоячи додати морквяний сік і дрібно нарубану зелень петрушки, за смаком приправити сіллю, цукром і перцем.

Напій з моркви, молока і листя суниці
4 столові ложки рубаних молодого листя полуниці, 3 столові ложки меду, 1 морква, 2 склянки води, 3 склянки молока.
В охолоджений і проціджений відвар з молодих листків полуниці додати кип’ячене молоко, натерту на дрібній тертці моркву, мед і все перемішати .

Напій морквяно-ягідний
1 кг моркви, 1 стакан журавлинного соку, 500 мл кип’яченої води, цукор за смаком.
Очищену і промиту моркву натерти на дрібній тертці, залити водою і поставити на 2:00 в холодильник в закритому посуді. Потім віджати сік, з’єднати його з журавлинним соком, додати цукор і охолодити. Морквяний сік можна також отримати в соковижималці. Вживати його потрібно протягом години після приготування.

Напій «Осінній»
500 г моркви, 250 г петрушки, 30 г селери, буряковий квас, сіль і цукор за смаком, зелень петрушки.
Віджати черзі сік з моркви, петрушки, селери. Сік з овочів з’єднати з буряковим квасом, розмішати і приправити за смаком сіллю і цукром. У готовий напій додати нарубану зелень петрушки.

Напій з моркви і сметани
1 яблуко, 1 морквина, 100 г сметани, 2 столові ложки рослинної олії, яєчний жовток , лимонний сік, сіль і перець за смаком.
Змішати яєчний жовток з рослинним маслом, лимонним соком і рідкою сметаною. Посолити і поперчити за смаком (можна додати трохи цукру).
Очищене яблуко натерти на тертці і додати в суміш, поки воно не потемніло. Туди ж додати натерту на дрібній тертці моркву.

Коктейль «Червона шапочка»
1 кг моркви, 1/2 склянки холодної води, 1 склянка журавлинного соку, сік 1 лимона або 1/2 чайної ложки лимонної кислоти, цукор за смаком.
Промиту моркву натерти на дрібній тертці, залити холодною водою і залишити на 2:00. Потім віджати через марлю, додати журавлинний сік, лимонний сік або лимонну кислоту, цукор за смаком, потім все збити віночком.

Напій «Солодке життя»
200 г морквяного соку, 1/2 апельсина, сік 1/4 лимона, 1 чайна ложка меду, 1/2 склянки кефіру.
Всі інгредієнти змішати і додати кілька кубиків льоду.

Напій огірковий
100 г огіркового соку, 100 г морквяного соку, 50 г соку селери.
Готувати, як зазначено в попередньому рецепті.

Напій зі свіжих огірків і томатного соку
200 г свіжих огірків, 2 склянки томатного соку, 2 сирих яєчних жовтки, зелень кропу, сіль і перець за смаком.
Огірки очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці. Томатний сік збити з двома жовтками і нарубаної зеленню кропу, приправити за смаком сіллю і перцем. Напій розлити по склянках, охолодити. Перед подачею розмішати з натертими огірками.

Напій «Ярославський»
2 свіжих огірка, 1 стакан огіркового розсолу, 2 столові ложки томатної пасти, 2 склянки води, 2 столові ложки нарубаного зеленого лука, сіль і цукор за смаком.
Огірки очистити і натерти на дрібній тертці, після чого покласти в огірковий розсіл. Томатну пасту розвести в охолодженій воді і додати в розсіл з огірками. Напій приправити за смаком сіллю і цукром і додати нарізану зелену цибулю.

Напій «Королівський»
2 столові ложки соку чорної редьки, 1 яблу

Написать ответ