Як визначити, яких вітамінів не вистачає організму



Як визначити, яких вітамінів не вистачає організму


Нестача вітамінів може привести до серйозних порушень в стані здоров’я. Як же не допустити розвитку хвороб на тлі вітамінної недостатності, як вчасно визначити, яких вітамінів організму не вистачає? Провідний спеціаліст по збалансованому харчуванню, американський професор Ерл Мінделл радить уважно прислухатися до свого організму. Справа в тому, що деякі хворобливі симптоми і навіть пристрасті в їжі можуть свідчити про те, яких речовин не вистачає організму. Ось яку залежність встановив американський дієтолог.


- Якщо навіть після слабких ударів виникають і довго не проходять гематоми , можна припустити, що організм не отримує достатньої кількості вітамінів С і Р . В цьому випадку необхідно їсти побільше цитрусових, капусти, помідорів, зеленого перцю. Треба взяти за правило після їжі з’їдати хоча б одну корочку апельсина, мандарина або лимона. Додатково можна приймати вітамінні препарати: вранці і ввечері – 1 г вітаміну С і таблетку рутина.

Часті запаморочення і шум у вухах можуть виникати через нестачу вітамінів В3 і Е , а також таких мінеральних речовин, як марганець і калій. Заповнити запаси відсутніх речовин можна за допомогою горіхів, зелених листових овочів, буряка, зеленого гороху, яєчних жовтків, цитрусових, бананів, насіння соняшника. Додатково рекомендується приймати 3 рази в день 50-100 мг вітаміну В3 і 1-3 рази в день 400 ME вітаміну Е.

Часті запалення очей, відчуття печіння в очах, куряча сліпота, нездатність швидко адаптуватися в темряві, поява ячменів може бути пов’язане з дефіцитом вітамінів А і В2 . Їх джерелами є риба, печінка, яєчний жовток, вершкове масло, зелені листові або жовті овочі, молоко, сир, дріжджі. Призначають в цьому випадку і додатковий прийом вітамінних препаратів: 10000 ME вітаміну А 1-3 рази на день, 100 мг вітамінів В-комплексу вранці і ввечері і 500 мг вітаміну С.

Поява лупи може свідчити про недолік вітамінів В12, В6, F і селену . Джерелами вітаміну В12 є рослинна олія, арахіс, волоські горіхи, насіння соняшнику; В6 – пивні дріжджі, неочищена зерно, свинина, свиняча печінка, горіхи, бобові, картоплю, цільні злаки, морська риба; вітаміну F – висівки, капуста брокколі, цибуля, помідори, пророслі злакові, м’ясо тунця; селену – печінка, яловичина, свинина, молоко та молочні продукти.



– Для раннього виявлення дефіциту вітаміну В6 Ерл Мінделл радить провести наступний тест: витягнувши руки вперед долонями вгору, потрібно одночасно на обох руках згинати два останніх суглоби чотирьох пальців до тих пір, поки кінчики пальців не торкнуться долоні (при цьому руку не потрібно згинати в кулак). Якщо вам не вдається кінчиками пальців торкнутися долоні, ймовірно, ваш організм відчуває дефіцит вітаміну В6.

Тьмяні, ламкі, швидко сивіюче волосся можуть бути результатом браку вітамінів комплексу В, вітаміну F та йоду . Щоб заповнити запас цих речовин, потрібно вживати більше морепродуктів, молочних продуктів, а також використовувати йодовану сіль, яка зараз продається в продуктових магазинах.

Випадання волосся може бути викликане дефіцитом в організмі не тільки вітамінів групи В, а й вітамінів С, Н (біотину), вітаміну НД (фолієвої кислоти), інозиту (вітаміноподібна речовини, відноситься до вітамінів групи В). Вітамін Н
міститься в горіхах, яловичої печінки, нирках, неполірований рисі і пивних дріжджах. Запаси фолієвої кислоти можна поповнити за допомогою зелених овочів, фруктів, сухих харчових дріжджів і печінки. Інозитом багаті печінка, цільне зерно, цитрусові, пивні дріжджі.

Висока сприйнятливість до інфекцій може свідчити про недолік вітамінів А і В5 . Морква, риба, печінка, яєчні жовтки, вершкове масло, сметана, листова зелень, жовто-оранжеві овочі допоможуть заповнити запаси вітаміну А, а звичайні пивні дріжджі, бобові й дині – запаси вітаміну В5. Крім того, в період епідемій рекомендується приймати додатково вітамін А – до 10 000 ME через день і 2-5 г вітаміну С.

Безсоння може виникати не тільки від нервових перевантажень , але і від недостатнього надходження в організм вітамінів комплексу В, вітаміну Н, калію, кальцію . В цьому випадку потрібно збільшити споживання таких продуктів, як листова зелень, цитрусові, банани, насіння соняшника, пивні дріжджі, боби, родзинки, сушені та свіжі дині, яловича печінка, нирки, неочищений рис, молоко і молочні продукти, риба, яйця, злакові продукти.

М’язова слабкість, болючість в гомілках, нічні судоми нерідко є наслідком нестачі вітамінів В1 і В6 . Джерелами цих вітамінів є пивні дріжджі, неочищена зерно, свинина, свиняча печінка, горіхи, бобові, картоплю, цільні злаки, морська риба.

Часті кровотечі з носа також є тривожним сигналом, що говорить про недолік вітамінів С, К та Р . Щоб поповнити їх запаси, необхідно включити в раціон цитрусові, помідори, капусту, зелений перець, смородину (вітамін С), йогурти, риб’ячий жир, свіже листя люцерни (вітамін К), кірочки апельсинів, лимонів і мандаринів (вітамін Р).

Вугрової висип і червоні плями на обличчі – ці на перший погляд косметичні проблеми нерідко стають проявом серйозних порушень в організмі, зокрема, вони можуть говорити про нестачу вітамінів групи В і вітаміну А . Печінка, вершкове масло, риба, вершки, зелені та жовті овочі, сухофрукти, родзинки і пивні дріжджі допоможуть заповнити дефіцит цих вітамінів.

Різні дерматити можуть розвиватися на тлі дефіциту в ітамінов В2 (його багато в молоці, печінці, нирках, сирі, рибі, яйцях, дріжджах), В3 і В6 (їх джерелами є печінка, м’ясо, бобові, цільні злакові , риба, сухі харчові дріжджі) і вітаміну Н (їм багаті пивні дріжджі, горіхи, печінка, нирки, нешліфований рис).

Довго не проходять екземи можна вилікувати, вживаючи їжу, багату вітамінами групи В і вітаміном А . Крім того, необхідно поповнювати запаси йоду в організмі. Зробити це можна за рахунок дарів моря і йодованої солі.

Довго не загоюються рани і переломи вимагають додаткового надходження вітаміну С (про його джерелах вже було сказано вище).

Остеопороз і руйнування зубів свідчать про нестачу вітаміну D . Запас цього вітаміну можна поповнити за рахунок риб’ячого жиру, вершкового масла, яєчного жовтка та печінки, а також за рахунок кальцинованих продуктів: молока та молочних продуктів, риби, сирів, соєвих бобів, листової зелені, арахісу, волоських горіхів, насіння соняшника.

Неприємний запах з рота може з’явитися при нестачі вітаміну В3 (хоча і не виключає наявності хворих зубів). Для поповнення запасів вітаміну В3 необхідно включити в раціон такі продукти, як м’ясо свійської птиці, яловичину, печінку, морську рибу, бобові, пшеничні зародки.

Хронічні закрепи також можуть бути наслідком нестачі в орга
нізмі вітамінів групи В (нагадаємо, що джерелами цих вітамінів є печінка, яловичина, сир, свинина, нирки, яйця, дріжджі).



Про нестачу вітамінів і мінеральних речовин можна судити і по пристрастям в їжі (мова йде не про смакові уподобання, а про несподівано виникає сильної потреби в якому-небудь продукті). Ось деякі приклади.
Сильна тяга до бананів може бути викликана нестачею в організмі калію (один середній банан містить 555 мг калію). Слід мати на увазі, що дефіцит калію може виникнути у людей, які регулярно приймають сечогінні засоби, які вимивають запаси калію з організму.
Любов до дині також може свідчити про недолік калію і вітаміну А (в одній четвертинці середньої дині міститься 3400 ME вітаміну А).
Тяга до сиру може свідчити про недолік кальцію і фосфору . Вони містяться не тільки в сирі, але й в капусті брокколі.
Захоплення молоком може свідчити про брак кальцію в організмі. Можливо також, що воно викликане потребою в амінокислотах, таких як триптофан, Ліциній і лізин.
Любителям солоного явно не вистачає натрію .

Нерідко лікарі при недоліку у пацієнтів тих чи інших вітамінів додатково призначають вітамінні препарати (найчастіше полівітамінні, де дотримані всі необхідні пропорції і дози). Але все-таки краще, коли необхідні вітаміни і мінерали потрапляють в організм не у вигляді таблеток, а з якісною їжею.



Написать ответ