Забезпечте щастя гостю



Обеспечьте щастя гостю
Напевно за новорічним столом у вас будуть гості або ви завдасте візит друзям. Хотілося б, щоб у цей день ніщо не затьмарювало вашого настрою. Кажуть, що запросити людину в гості означає «забезпечувати його щастя в усі той час, який він перебуває під вашою дахом». А такого застільного щастя допоможуть досягти нескладні і легко здійснимі правила.


Запросити гостей потрібно не пізніше ніж за тиждень. Якщо ж за день-два, то запрошені вправі відмовитися, розцінюючи це бажанням в спішному порядку замінити ними когось відмовився.
Постарайтеся встигнути до 11 години вечора – у нас традиційно склався звичай проводити Старий рік за годину до зустрічі Нового. Але не приходьте раніше терміну навіть на п’ять хвилин! Запізнення вважається куди меншою помилкою, ніж ранній візит. Не потрібно товпитися в дверях всією сім’єю, обіймаючи гостей і заважаючи їм привести себе в порядок. Кожного гостя зустрічає господиня і представляє його іншим запрошеним. Господар спілкується з уже прийшли. Не «роззувати» гостей. Змінне взуття гість повинен принести свою: жінки – туфлі на підборах, але не на «шпильках», якими можна зіпсувати паркет. Чоловіки – вихідну взуття.
Дуже важливо правильно і з любов’ю накрити стіл. Білосніжна скатертина необхідна. Вона створює відчуття свята. Запрошуючи гостей, порівнюйте гостинність з габаритами квартири. За столом повинно бути достатньо місця, щоб не зачіпати сусідів ліктями.
Тарілки ставлять симетрично по периметру столу. У кожного гостя повинна бути серветка. Щоб господині то і справа не вибігати на кухню, всі страви повинні заздалегідь стояти на столі (виняток – гаряче, яке чекає своєї години в духовці), а запасні прилади, тарілки і хліб – його слід подавати в спеціальній кошичку або плетінки – поруч, на сервировочном столику.
Як розміщуватися за столом? Тут теж є нюанси. Господар і господиня сідають в середині столу, один проти одного. Гостям пропонують місця з розрахунком, щоб чоловіки чергувалися з жінками. Ви вмовляєте гостей сідати, а вони коштують? Значить, запрошені трохи краще вас знайомі з етикетом. Ніхто не сідає раніше господині будинку.
Гаряче блюдо пропонують спочатку дамам, причому підносять з лівого боку, потім забирають на кухню. Хліб і пляшки не варто передавати через стіл: господарі повинні обнести гостей хлібом і напоями. Їх підносять з правого боку.
Якщо виникла необхідність змінити прилади (строго кажучи, це належить робити після кожного блюда), підійдіть до гостя справа і візьміть його тарілку, на яку покладені вилка і ніж, а з лівого боку поставте тарілку з чистими приладами.
Не забудьте запалити ароматизовані свічки. Вони – гарна прикраса столу в новорічну ніч. Якщо ви не встигли їх купити, візьміть стару свічку, розтопіть німого воску і капніть в нього ароматизованого масла. Кімната наповниться приємним ароматом.
Правила поведінки, як і етикет, складалися століттями. І за цими умовностями є щось раціональне і необхідне, що в кінцевому підсумку допомагає створити гарний настрій. Це тим більше важливо, що мова йде про Новий рік.


Написать ответ