Заїди в куточках рота



Заеди в куточках рта


Проводжаючи зиму, ми радіємо сонцю, чекаємо тепла і сподіваємося, що обридлі застуди позаду.
Але не варто забувати, що весна – це міжсезоння, яке завжди перевіряє на міцність наше здоров’я . Одне з типових весняних захворювань – Ангуло, подразнення в куточках рота, які зазвичай називають заїдами. Вони можуть з’явитися і я іншу пору року, але саме ранньою весною заїди відрізняються особливим завзяттям.



Прикра дрібниця?


Здавалося б, мова йде про дріб’язковим місцевому захворювання, що вражає слизову оболонку та шкіру в кутах рота. Але це поверхневе уявлення. Причина появи заїд – бактеріальна інфекція, і, як правило, вони свідчать про серйозні неполадки в життєдіяльності організму.
Розкажу про одну пацієнтку, яка прийшла до мене на прийом зі скаргою на заїди, не підозрюючи, що страждає відразу кількома хронічними захворюваннями .
Ганна, менеджер туристичного агентства, жила в Москві і рідко виїжджала за межі середньої смуги. Але одного разу разом з іншими співробітниками фірми вона вирушила на відпочинок в Марокко. У Москві в цей час закінчувалася зима, а Марокко щедро обдаровували теплом і сонцем. Два тижні пролетіли швидко, і Анна повернулася додому в чудовому настрої. Однак через кілька днів у неї в куточках рота з’явилися хворобливі тріщинки. Анна купила в аптеці дорогий крем з вітамінами А, E, F, почала активно змащувати шкіру в уражених місцях, і її стан покращився. Але, на жаль, ненадовго. Вона застудилася, і заїди повернулися до того ж до всіх «принад» ГРВІ. Зазвичай Анна лікувалася від застуди домашніми засобами – лимонами, гарячим молоком з медом, полоскала горло сольовими розчинами. На цей раз лікуванню заважали заїди.
Навіть коли респіраторне захворювання пройшло, вони не зникли. Анна була змушена відмовитися від звичної їжі: все кисле, гостре, солоне викликало біль.

Вона не могла користуватися губною помадою – роздратування посилювалося. Але найнеприємнішим для Ганни було те, що Ангуло заважав їй працювати в агентстві. По-перше, постраждав її зовнішній вигляд, а по-друге, через біль їй важко було говорити – по суті, вона просто не могла виконувати свої обов’язки. З нашої бесіди з’ясувалося, що в останні роки жодна зима у Ганни не проходила без загострення хронічного тонзиліту, з яким вона справлялася «без відриву від роботи». Час від часу виникали запори, і доводилося приймати проносне. Ще зі студентських років турбували болі в попереку, але вони надовго затихали, варто було тиждень-другий поплавати в басейні.
Звичайно, Анна потребувала серйозного обстеженні. Воно і було проведено. Крім тонзиліту і поширеного остеохондрозу у Ганни були виявлені хронічні гайморит, бронхіт, а також анемія і ерозивний гастрит. Аналізи показали знижений вміст гемоглобіну і заліза в крові, приховане кровотеча з шлунково-кишкового тракту і дисбактеріоз. Так розкрилися причини «дріб’язкових» заїд у жінки, яка вважала себе здоровою.
Поштовхом до розвитку ангуліта була поїздка в Марокко. Швидка зміна кліматичних поясів – завжди удар по імунній системі. Через велику кількість сонця шкіра стала більш сухою, підвищилася її чутливість до зовнішніх впливів. Ослаблений імунітет створив сприятливий фон для розвитку ГРВІ та активізації ендогенної (вже наявної) інфекції в мигдалинах і гайморових пазухах. Дрімаючі хвороботворні мікроби почали швидко розмножуватися, у тому числі і в кутах рота.
Стан організму продовжувало погіршуватися, чому немало сприяв постійний стрес, який відчувала Ганна, позбавлена можливості вести нормальний спосіб життя. Не виключено, що ця ситуація привела до запалення слизової оболонки шлунка і розвитку ерозії. Так виник не тільки ще одне вогнище інфекції, але і джерело кровотечі – ймовірної причини анемії. Завершив картину дисбактеріоз кишечника: з якихось причин корисна мікрофлора частково загинула і перестала в повному обсязі виконувати свої функції, а шкідливі бактерії, навпаки, розмножилися. При цьому підвищилася проникність кишкової стінки для токсинів. Порушилося травлення, значить, перестали повноцінно засвоюватися багато речовин, у тому числі залізо, цинк і вітаміни. Знизився синтез вітамінів групи В корисною мікрофлорою, ймовірно, порушилося всмоктування інших вітамінів. Це призвело до гіповітамінозу. Виникла інтоксикація, викликана всмоктуванням з кишечника утворюються там токсичних речовин.
В результаті інтоксикації та гіповітамінозу імунний захист ослабла ще більше і не могла протистояти інфекції. Маленькі заїди розрослися, перестали піддаватися лікуванню і перетворилися на справжню проблему. Коло замкнулося, і нам треба було його розімкнути.
Лікування було комплексним: придушення осередків інфекції, нормалізація стану шлунково-кишкового тракту і дезинтоксикация. Одночасно Ганна брала полівітаміни і мінеральні речовини, використовувала місцеві кошти – бальзами для губ (з соком алое, маслом жожоба і воском) і фотозахисні крем для обличчя. Пройшла лише тиждень, і заїди помітно зменшилися, а потім і повністю зникли. Анна зрозуміла, що може впоратися з ситуацією, і пройшла повний курс лікування.




Коли виникають заїди (Ангуло)?


На щастя, не завжди захворювання розвивається на такому складному фоні. Проте загальна закономірність однакова:
Зниження імунітету і активізація інфекції в хронічних вогнищах (рот – зуби, ясна, мигдалини; додаткові пазухи носа, верхні дихальні шляхи) + дію місцевих факторів (мікротравми губ) + дефіцит деяких вітамінів і мінеральних речовин = завзятий Ангуло.
Зрозуміло, чому Ангуло активізується в міжсезоння, найчастіше навесні. У цей час збільшується навантаження на адаптаційні системи організму, в тому числі на імунну систему; знижується вміст в їжі біологічно активних речовин, а потреба в них зростає. Після зими ми намагаємося зловити побільше сонячних променів, і це зрозуміло. Але тут важливо не переборщити, адже в наші дні у багатьох підвищена фоточутливість. Крім того, навесні жінки хочуть виглядати особливо привабливо і пробують нову косметику. Алергічна реакція на косметичні засоби при інших несприятливих факторах стимулює розвиток заїд, як і надмірна сухість губ, причиною якої можуть бути неправильно підібрана губна помада і звичка облизувати губи.
Якщо здатність організму до адаптації обмежена, під удар потрапляють «слабкі ланки» нашого здоров’я. Тоді розвиваються гострі захворювання або загострюються хронічні. Звичайно, раптово з’явившись, заїди можуть так само швидко зникнути, не вимагаючи якогось особливого лікування. Однак наполеглива Ангуло – привід провести детальне обстеження. У моїй практиці були випадки, коли таким чином вперше діагностували цукровий діабет.




Вітаміни мають значення


При появі заїд ми інтуїтивно розуміємо, що нашому організму «чогось не вистачає», а саме вітамінів і мінеральних речовин. Доведено, що ключову роль тут грають вітаміни і B2 і B6, залізо і цинк. Що стосується вітамінів А і Е, то вони корисні для зовнішнього застосування, їх в жірорастворенном вигляді використовують для прискорення епіталізаціі тканин.
Добова потреба у дорослої людини у вітаміні В2 (рибофлавін) – 1,5-1,8 мг, В6 – 1,8-2 мг, у залізі – 10-20 мг, в цинку-13-14 мг. Так що перш за все потрібно звернути увагу на свій раціон і поповнити його продуктами, багатими цими речовинами.
Найбільше вітаміну B2 міститься у тваринних продуктах: молоці, сирі, сирі; м’ясі (яловичина), печінки тварин; яйцях. Вегетаріанці повинні пам’ятати про те, що в рослинній їжі вітаміну B2 істотно менше, і обов’язково включати в меню висівки, цільні злаки – пшеницю, жито, овес; овочі – капусту брокколі, шпинат, стручкову зелену квасолю, свіжий горох. Багато В2 в пивних дріжджах.
Слід враховувати, що вітамін В2 водорозчинний і легко губиться при тривалому контакті продуктів з водою – тривалому замочуванні і неправильному розморожуванні.

Також В2 дуже чутливий до світла і кисню повітря, тому готувати їжу краще в закритому посуді, а зберігати в непрозорих контейнерах. Наприклад, молоко в скляних пляшках істотно збіднюється B2 в порівнянні з молоком, упакованим в світлонепроникні пакети. При звичайній тепловій обробці втрати В2 становлять від 5 до 40% (залежно від того, чи дотримуються перераховані заходи захисту).
При цілому ряді хронічних захворювань потрібне збільшення добової дози вітаміну В2г, яке повинно проводитися під контролем лікаря, що рекомендує полівітамінні комплекси або окремі препарати.
Ще один вітамін, нестача якого часто проявляється ангулітом, – В6 (піридоксин). Як правило, ми отримуємо достатньо цього вітаміну з їжею, проте важливо зберегти його. Допоможуть заходи, перераховані вище в зв’язку з вітаміном В2. Втрати вітаміну В6 при звичайній тепловій обробці становлять 20-35%, при заморожуванні вони незначні.
Часто дефіцит вітаміну В6 супроводжується недоліком в організмі магнію, тоді призначається комплекс B6 + магній.
У ряді випадків дефіцит вітаміну В6 поєднується з недоліком заліза. Найбільш багаті залізом білі гриби, червоне м’ясо (яловичина, свинина, баранина), субпродукти (печінка, нирки, серце), яйця, жито, вівсяне толокно, гречка, спаржа, петрушка, картопля, персики, абрикоси, горіхи, гранати і т. д. Найкраще засвоюється залізо з червоного м’яса, яке бажано поєднувати з продуктами, що містять вітаміни С (свіжі овочі і фрукти) і E (наприклад, рослинні масла).
Дефіцит цинку також досить широко поширений. Його основна причина – порушення всмоктування цинку в шлунково-кишковому тракті внаслідок запальних процесів у слизовій оболонці. Не варто нехтувати харчовими джерелами цинку. Це м’ясо, печінка, нирки, морепродукти (особливо устриці), пророщені зерна пшениці (в пророщених – більш легко засвоюється форма цинку), пивні дріжджі, гарбузове насіння, яйця, зелень гірчиці. Для кращого засвоєння цинку рекомендується поєднання з продуктами, багатими вітаміном А.
Якщо ви постійно приймаєте лікарські препарати, дізнайтеся у лікаря, не збіднюють вони ваш організм вітамінами. Якщо такий ефект присутній, полівітамінні комплекси особливо необхідні.
Для місцевого лікування заїд багатий набір засобів пропонує народна медицина. Хороші результати дає змазування губ і куточків рота рожевим варенням і кремами на основі рожевого масла, а також бджолиним воском і жирами: оливковою, лляною, обліпиховою олією, гусячим жиром, олією авокадо, сумішшю меду і вершкового масла. Рекомендують кілька разів на день проводити аплікації (примочки) з відварами лікарських трав – ромашки, шавлії, календули, з огірковим і морквяним соком, протертим яблуком в суміші з вершками або медом.
Ангуло, або заїди, – це ознака неблагополуччя в організмі, причини якого треба вчасно виявити.


Написать ответ