Пити можна, але обережно



Пити можна, але обережно
Перша спроба дати наукове обгрунтування впливу алкоголю на людський організм була зроблена ще в 1903 р. російським фізіологом Н.Воловічем, який в основу вимірювання цього впливу поклав об’єктивний фактор – число ударів пульсу після випивання людиною склянки води (А.І. Чумак, 1994). Пульс вимірювався протягом доби після вживання алкоголю, в якості якого брався спирт-ректифікат 96 градусів. При цьому для чистоти експерименту піддослідні добу голодували. Результати експерименту були наступні …


прийом 20 г алкоголю (спирту) не давав практично ніяких змін, пульс повів?%

B8чівался всього лише на 10-15 ударів на добу або зовсім не змінювався у більш здорових людей;
при прийомі 30 г алкоголю спостерігалося збільшення пульсу на 430 ударів;
при прийомі 60 г алкоголю пульс збільшувався на 1872 удару;
при прийомі 120 г алкоголю – на 12980 ударів;
при прийомі 180 г алкоголю – на 18432 удару;
при прийомі 240 г алкоголю – на 23904 удару, і на наступний день пульс збільшувався вже на 25488 ударів, тобто позначалося залишкова дія алкоголю, бо він за добу повністю так і не виводиться з організму при прийомі великих доз.
Звідси випливав висновок: при споживанні 20 г алкоголю в організмі людини не відбувається ніяких негативних змін, а лише йдуть стимулююче-очищувальні процеси. У перерахунку на горілку з 40-процентним вмістом спирту це означає 50 р.
30 г спирту або 75 г горілки – це вже межа норми. Все, що вище 60 г спирту (150 г горілки) на добу, – уже шкідливо, а понад 100 г спирту (250 г горілки) – просто небезпечно, бо це означає частішання пульсу на 10-12 тисяч ударів або серцебиття в порівнянні з нормальним .
Видатний американський вчений, кардіохірург Майкл Дебейки і проректор з наукової роботи Центру наукових досліджень в галузі лікування та профілактики серцево-судинних захворювань Антоніо Готто пишуть: «Крива залежності ризику ішемічної хвороби серця від споживання алкоголю має U-подібну форму: помірно питущі мають менший ризик, ніж непитущі, а у сильно питущих ризик знову підвищується. Під помірним споживанням алкоголю розуміють споживання не більше 1 рідкої унції (28, 41 мл) чистого етилового спирту на добу …
Помірне споживання алкоголю знижує ризик ішемічної хвороби серця частково завдяки впливу на вміст ліпідів у крові, включаючи підвищення рівня холестерину ЛВПВ. Проте хронічне споживання алкоголю становить серйозну загрозу здоров’ю, підвищуючи ризик тяжкого ураження печінки, деяких ракових захворювань, ураження головного мозку, панкреатиту, імпотенції ».
Євген Чазов, кардіолог, академік (Росія), пише:« … під час сухого закону один відомий політик звинуватив мене в тому, що я пропагую алкоголізм. А я всього лише привів науково обгрунтований факт, що вживання 50 г алкоголю в день стимулює створення ліпопротеїдів, а ті, в свою чергу, відтягують холестерин на себе і забирають його зі стінок судин. Ніхто не почув, що я говорю про 50 г, а не про 250. На жаль, у нас в Росії на 50 г не прийнято зупинятися ».
Олексій Орлов, завідувач лабораторією імунології 2-ї міської лікарні Санкт-Петербурга, кандидат медичних наук, доцент, вважає:« … підвищують імунітет помірне харчування, невеликі дози алкоголю, вітаміни, а також гарний настрій ».
Позиція американських неврологів:« … помірне споживання алкоголю зменшує ризик інсульту в 1,5 рази. Помірною дозою вважається пляшка пива, або 200 г вина, або 20-30 г міцних спиртних напоїв. Але не перестарайтеся: надмірне вживання спиртного (перевищення цієї дози в 3 рази), навпаки, збільшує ризик інсульту у 3 рази ».
Цілителька Ванга (Болгарія) говорила:« Категорично заперечую проти куріння, але вважаю, якщо немає протипоказання лікарів , то раз на день, перед сном, можна випити до 50 г (але не 150) хорошого спиртного. Це для дезінфекції організму ».
Так що пити чи не пити алкогольні напої і в якій дозі, дорогі читачі, залежить від стану вашого організму, обстановки. І висновок природно доведеться робити вам самим.


Написать ответ