Цілюща гарбуз



Целебная тиква


Якось був у гостях у друзів, а у них в холодному коридорі на стелажі лежить ціла гора гарбузів і тиковок. Те ж саме і у сусідів навпроти. Порадів за людей: хороший урожай виростили, всю зиму з полезнейшим дієтичним продуктом будуть. В аптеку за проносним ходити не доведеться. Співаєш після жирних щей або пельменів гарбузового десерту, і кишечник буде працювати як годинник.


Гарбуз є дієтичним продуктом, завдяки поєднанню вуглеводів, білків, мінеральних солей, ферментів, легко засвоюються організмом. Що ж цінніше в гарбузі – м’якоть або її насіння? Відразу і не скажеш. І те, і інше у городників в честі, але є види, які вирощуються в основному заради насіння, наприклад «Голонасінні». Інші, навпаки, вирощують заради особливо смачною м’якоті, такий як, наприклад, у мускатної гарбуза. У неї насіння дрібні, їх мало, та й саме насіннєве гніздо невелике. Зате цілюща і якісна м’якоть займає практично весь плід, від того він так важкий. Цей овоч родом з приморських районів Центральної Америки і Мексики. В більшості своїй мускатні гарбуза довгоплідні, вигнуті і циліндричні, але бувають також кругло-овальні. До довгоплідні сортам відносяться «Золота палиця», «Перлина», «Медова гітара», «Масляний горіх», «Мускатна», «перехватка», до кругло-овальним – «Вітамінна», «Світ міт», «Хелуін», « Мускатна перлина ». Ці сорти містять багато каротину і мають високу врожайність. Плоди відмінно зберігаються до весни.
Так як всі види мускатних гарбузів мають більш тривалий термін дозрівання, в середній смузі і північніше її потрібно вирощувати через розсаду. Відмітна ознака мускатних гарбузів – вид плодоніжки. Вона тонка, витягнута, п’ятигранна і приплющена біля основи плода. Кора гарбуза восени частіше зелена, з переривчастими смугами, рідко ясно-бежева. Не зовсім зрілі гарбуза добре дозарівают не менше 2 місяців. За цей час плодоніжка може стати більш жорсткою, кора придбає бежево-оранжевий колір. Змінюється і м’якоть: при зберіганні вона робиться більш яскравою, оранжево червоною, з легким мускатним запахом, збільшується кількість цукрів каротину, зникає пресноватим смак. Таку гарбуз можна їсти сиру. Варити або смажити її шкода.
Крім мускатних гарбузів цікаві великоплідні і твердокорие. Хоча вони не так солодкі і смачні, але все одно користуються великою популярністю у городників. З великоплідних цікаві сорту «Біг Мун», «Атлант», «Велетень», «Захарівська», «Рекорд», «Рекордсмен», «Титан», «Стофунтовая», «Стофунтовая плюс», «Об’ємна», «Банан», «Самсон», «Ілля Муромець», «Голіаф», «Крупноплодная». Їх розміри досягають іноді рекордної величини – від 40 до 70 кг. Щоб виростити такий гігантський плід на батоги потрібно залишити 1 зав’язь, інші батоги і зав’язі видалити, добре підгодовувати і поливати. При звичайному догляді такі сорти набирають вагу від 8 до 20 кг.
Менш великоплідні, але більш смачні і солодкі сорти «Вірджинія», «Айова», «Зимова солодка», «Іспанська», «Кавказька», «Лікувальна» , «Стефановська», «Цукрова», «Гарбуз-диня», «Чалма султана». З твердокорих гарбузів найсмачнішою виявилася чалмовідная «Червона шапочка». Її незвичайно красиві, у вигляді гриба, плоди не тільки мають декоративний вигляд, але і при великій врожайності містять смачну солодку м’якоть і лікувальні насіння. Цікаві і многоурожайние сорту «Абрикосова», «Попелюшка».
З гарбуза готують багато страв: оладки, каші, варення, повидло, сік, цукати, запіканки. Гарбуз використовується і як лікарська рослина. Її плоди мають гарний сечогінну дію. Вона корисна при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок, печінки, підшлункової залози і жовчного міхура, сприяє виведенню з організму холестерину. Її слід вживати при шлункових захворюваннях хворим з підвищеною кислотністю шлункового соку. Гарбузовий відвар з медом – хороший заспокійливий засіб, який застосовують на ніч. Насіння гарбуза здавна використовувалися як глистогінний засіб. І на завершення розповіді про гарбузах привожу кілька рецептів страв, які дуже люблять у нашій родині. Страви з гарбузом у нас завжди йдуть нарозхват.
Гарбуз з яблуками. Яблука і гарбуз нарізають шматочками, взявши в рівних частках.Варять в невеликій кількості води. Давши воді стекти, протріть масу через сито, змішайте по смаку з цукровим піском і корицею.
Гарбуз в молоці. Знадобиться 250 г гарбуза, 10 г вершкового масла, 40 мл молока, цукор і сіль за смаком. Крупно нарізати гарбуз, додати масло, сіль, довести до кипіння, закрити кришку, потім на повільному вогні довести до напівготовності. Додати молоко, цукровий пісок, припустити до повної готовності. Заправити олією, подати як самостійне блюдо або як гарнір до м’яса або риби.
Закуска з сиру і гарбуза. Знадобиться 500 г гарбуза, 200 г плавленого сиру, 0,5 склянки вершків, 1 столова ложка лимонного соку, лимонна цедра, сіль, цукор. Гарбуз нарізати кубиками і припустити на слабкому вогні у власному соку протягом 10 хвилин. Додати вершків, сиру і варити до
напівготовності. В кінці додати лимонну цедру, сік і цукор. Подавати як самостійне блюдо.
Сир з гарбузом. Знадобиться 300 г гарбуза, 200 г жирного сиру, 2 цибулини, 2 столові ложки томатної пасти, 2 столові ложки рослинної олії, сіль. Сир протерти через сито, гарбуз нарізати соломкою, цибулю дрібно посікти. Змішати сир, овочі, томатну пасту, яйця, олію, сіль. Масу збити, викласти на змащену маслом форму і випікати в духовці 15-20 хвилин.
Морква з гарбузом. Знадобиться 300 г гарбуза, 5 морквин, 2 столові ложки рубаного мигдалю або волоського горіха, 500 мл молока, 4 столові ложки вершків, рубаний кріп. Гарбуз нарізати соломкою, змішати з крупно натертою морквою, горіхами, молоком. Довести до кипіння, посипати кропом, полити вершками.
Оладки з гарбузом. Знадобиться 500 г гарбуза, 100 мл рослинного масла, 3 яйця. 200 г борошна, 0,5 склянки сметани або кефіру, сіль, цукор. Жовтки розтерти з цукровим піском, додати сметану або кефір, борошно та сіль. Все ретельно розмішати, ввести збиті білки. Очищену гарбуз натерти на крупній тертці і змішати з тестом. Смажити оладки на розігрітій олії з обох сторін. Подавати гарячими зі сметаною або варенням.


Валерій Іванович Б,
Краснодарський край, Канівської район, ст. Челбасская


Написать ответ