Мати-й-мачуха



Мати-й-мачуха
Походження назви цієї рослини добре відомо. Травники вважають, що якщо прикласти до шкіри листик його нижньою стороною і вона виявиться теплою, значить, як кажуть у народі, – це «мати». А якщо торкнутися верхньої стороною і вона буде холодною, – стало бути, «мачуха» …


Дбайливе ліки
Лікувальні засоби, приготовані на основі листя, коренів і квіток цього невигадливого рослини настільки ефективні, що користь від них можна порівняти тільки з материнською турботою. Вона проявляється при лікуванні ларингіту, трахеїти, хронічних бронхітів. Розім `яте свіже листя мати-й-мачухи можна прикладати до наривів і фурункулів, а висушені й розтерті в порошок – використовувати для присипання ран і виразок.

Цілісні листя
У народній і клінічній медицині широко застосовуються листя мати-й-мачухи при захриплості голосу і деяких шлунково-кишкових захворюваннях. Для цього 4 ч. ложки подрібненого сухого листя слід заварити 1 склянкою окропу, настояти 30 хвилин, а потім процідити. Пити по 0,25 склянки 4 рази на день. При нежиті допоможе сік свіжого листя. Його закопують в ніс по 2-3 краплі в кожну ніздрю. До речі, цей же сік дуже добре очищає і загоює рани. Для тривалого зберігання такий сік змішують з горілкою в пропорції 1:1,5 і зберігають у прохолодному, захищеному від світла місці.



Настої і відвари мати-й-мачухи зменшують запалення, розріджують мокротиння, прискорюють її евакуацію і полегшують відхаркування.



Пийте для профілактики
Для попередження можливих відчуттів тяжкості в животі і розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту часто цілком достатньо використовувати спиртову настоянку з свіжих листя мати -й-мачухи та алкоголю в рівних пропорціях. Настояти лікувальну суміш протягом 7 днів в темному місці, а потім приймати по 30-40 крапель перед їжею.

Квіти з медом
При бронхітах різної етіології, підозрі на запалення легенів, інших захворюваннях дихальних шляхів і застуді допоможе старовинний російський рецепт. Взяти свіжі листки і, не подрібнюючи їх, покласти шаром товщиною в палець на дно каструлі. Зверху таким же шаром насипати цукровий пісок і знову вкрити листям. Так заповнити посуд доверху. Потім щільно закрити кришкою, обмазати каструлю тестом або глиною і залишити на 3 тижні. За цей час вміст перетвориться в однорідну масу. На 1 кг слід додати 0,5 кг меду і розмішати. Приймати по 1 ст. ложці 3 рази на день.

Для підвищення тонусу
Підвищити тонус організму допоможе наступний настій мати-й-мачухи: 1 ст. ложку сировини кладуть в емальований посуд, заливають 1 склянкою окропу, закривають кришкою і кип’ятять 15 хвилин. Потім настій охолоджують, проціджують, віджимають і доводять до початкового об’єму кип’яченою водою. Приготоване засіб можна зберігати не більше 2 діб. Приймати по 0,5 склянки 2-3 рази на день за годину до їжі.

Від лупи
Відваром листя мати-й-мачухи і кропиви дводомної корисно мити голову при випаданні волосся, сухий себореї, лупи.

Для сухої шкіри
Якщо особа і руки обвітрилися на повітрі, приготуйте маску з листя мати-й-мачухи. Для цього свіже листя треба ретельно вимити, стовкти і змішати зі свіжим молоком у пропорції 2 ст. ложки листя на 1 стакан молока. Нанесіть отриману кашку на обличчя і на руки і тримайте протягом 15-20 хвилин.

Натуральний зволожувач
Подрібніть листя мати-й-мачухи, ожини, калини та малини в рівних частках. Змішайте з жирним кремом, накладіть на обличчя і тримаєте 15 хвилин, після чого зніміть ватяним тампоном. Також рекомендується маска з листя мати-й-мачухи, ромашки і полину гіркого, теж узятих в рівних частинах.

Суміш залийте 0,5 склянки окропу, дайте настоятися 20 хвилин. Потім візьміть 2 ст. ложки настою трав, додайте 1 ч. ложку картопляного крохмалю, все ретельно розмішайте і на 20 хвилин нанесіть теплий засіб на шкіру обличчя. Застосовуйте цю зволожуючу маску 1 раз на тиждень.


Корисно знати
Квіти мати-й-мачухи збирають ранньою весною, причому обов’язково в полудень сонячного дня. Листя рослини прийнято заготовлювати на початку червня, обриваючи на половині черешка. При цьому не можна збирати дуже молоді листки, покриті білими волосками з верхнього боку, а також листочки з бурими плямами іржі – в них мало корисних речовин. Зібрану сировину сушать, розклавши тонким шаром (2-3 см) на відкритому повітрі в тіні, на горищах, в провітрюваних приміщеннях, перевертаючи час від часу.


Написать ответ