Харчування при вагітності



Харчування при вагітності
Завагітнівши, багато жінок одразу ж виключають зі свого раціону безліч страв, які раніше становили основу їхнього харчування – адже, на думку жінки, ці страви можуть пошкодити плоду. Чи потрібно це робити?


Юрій Олександрович Копанев, дитячий гастроентеролог Консультативно-діагностичного центру МНІІЕМ ім. Г. Н. Габричевського в Москві, кандидат медичних наук, вважає, що вагітність не є самодостатнім приводом для повної зміни харчових звичок майбутньої мами. Адже різка зміна в харчуванні може відразу ж позначитися на обміні речовин в організмі, і тому суворі дієти під час виношування і годування дитини найчастіше не виправдані. Деякі продукти виключаються з раціону абсолютно невмотивовано, просто – «на всякий випадок».


Консерванти потрібно виключити

Звичайно, існують певні абсолютні заборони для вагітних, проте їх не так вже й багато. Потрібно повністю виключити зі свого раціону продукти, в яких містяться консерванти. У першу чергу, це консерви з тривалим терміном зберігання. Якщо на консервах вказано – «без консервантів» – їх можна вживати. Через консервантів і барвників можна пити солодку газовану воду, їсти шоколад і копчені ковбаси. Не пийте занадто міцної кави і чаю, а також цільного молока.


Відмовтеся від молока

Незбиране молоко не рекомендується пити вагітним жінкам , які годують ж воно просто протипоказано. В ньому знаходиться дуже велика кількість алергенного білка. При цьому не має значення, яка жирність у молока: будь молоко на полицях супермаркету – цільне. Втім, його можна в невеликій кількості додати в чай або каву, пити його після того, як прокип’ятили, можна готувати на молоці супи та каші. Крім того, всі кисломолочні продукти – йогурт, сир, кефір, сметана – вам дозволені, і вони здатні з лишком компенсувати недолік молока.


У малих кількостях

Домашні консерви, консервовані овочі, риб’яча ікра – якщо все це було приготовлено без консервантів, воно може бути введено в меню вагітної і годуючої жінки в невеликих кількостях. Те ж відноситься і до солодощів. Екзотичні та червоні фрукти, як і соки з них, краще теж вживати у вигляді делікатесу.


Дорогу цитрусовим

Не виключайте з свого раціону грейпфрути, мандарини, апельсини – в цьому немає ніякого сенсу, вживайте їх в розумних кількостях.


Без жирного і смаженого

Жирні і сильно засмажені страви, звичайно, краще виключити – але це не привід харчуватися тільки прісної відвареної їжею.Можна просто не засмажувати продукти до скоринки, а також не налягати на чіпси. Замініть улюблене сало шинкою, аджику – гірчицею.


Питний режим

Пийте стільки рідини, скільки ви звикли пити її до вагітності. Звичайно, вам потрібно буде змінити питний режим, у випадку, якщо є медичні протипоказання до вживання великої кількості рідини. Годуючим ж мамам потрібно пити багато води – особливо важливо випивати склянку компоту, води або чаю за півгодини до і через півгодини після годування.


Алергія дитини і мамин раціон

Алергічна реакція у немовляти може виникнути через 2-12 годин після того, як годує мама щось з’їла. Тому не потрібно шукати причину алергії малюка в з’їдене вчора вранці грейпфруті, пошукайте причину в недавньому своєму обіді або вечері. Втім, значущість дієти при грудному вигодовуванні часто перебільшують – склад молока впливає на загальний стан дитини ледь на п’яту частину серед інших зовнішніх факторів. Тому не потрібно вводити занадто жорсткі обмеження у власному раціоні. Якщо ви при цьому годуєте грудьми всього пару разів в день, а в решту часу даєте дитині дитячі суміші, то ще більше можете дозволити собі в своєму харчуванні.

Чим дитина старше, тим менший вплив на нього робить мамин раціон. Годувати виключно грудьми має сенс тільки перші 4-5 місяців після народження малюка, для підвищення імунітету дитини – до 6 місяців. Після цього віку нічого біологічно нового з материнського молока дитина вже не отримує, і подальше годування грудьми є більше психологічно необхідним.


Геть целюліт

Ольга Едуардівна Зайкіна, провідний науковий співробітник Інституту імунології МЗ РФ, радить вагітним і годуючим жінкам не забувати про себе і запобігти появі целюліту. Адже саме під час вагітності, особливо при вираженій спадкової схильності до виникнення целюліту, він найчастіше і з’являється. Тому повноцінне харчування має бути, в той же час, і спрямованим на боротьбу з целюлітом – дві цих функції харчування дуже легко поєднати.

1. Кількість смажених страв у раціоні потрібно звести до мінімуму. Те ж стосується жирних сортів м’яса, ковбас, сирів, солінь, маринадів, паштетів. Скоротіть споживання кондитерських

Написать ответ