Водно-сольовий обмін під час вагітності



Водно-сольовий обмін під час вагітності


Водно-сольовий обмін дуже важливий для здоров’я будь-якої людини, але особливо – для майбутньої мами і її дитини. Від того, скільки води і скільки солі включено в раціон жінки, залежить і її власний стан, і те, як буде розвиватися дитина. Щоб рідина не затримувалася в організмі жінки, утворюючи небезпечні набряки, в другу половину вагітності їй треба ретельно дотримуватися водно-сольовий режим.


Людина – істота сухопутне, він біологічно пристосований до нестачі води і завжди готовий її запасати. А ось до надлишку рідини людський організм не звик і справляється з ним погано – звідси набряки та інші неприємності. Організм вагітної жінки посилено запасає воду в другій половині терміну, і це зрозуміло: в цей час швидко зростає плід, збільшується об’єм крові та навколоплідних вод у матері і наближаються пологи – явище, пов’язане з великою втратою рідини.




Що і скільки пити?


У першій половині вагітності жінкам рекомендується більше пити. Рясне питво (близько 2 л на добу) допомагає впоратися з токсикозом (якщо він є), поповнює дефіцит води, з яким ми зазвичай живемо. Але якщо в інший час недолік рідини проявляється у вигляді сухості шкіри, втоми, ламкості нігтів і волосся, то під час вагітності він може позначитися на розвитку плоду.Вода потрібна і для нормального засвоєння препаратів, які часто виписують вагітним жінкам у першому триместрі (вітаміни, препарати для зниження тонусу матки і підтримки нормального артеріального тиску, для поліпшення сну).
Але не всяка рідина корисна. Кава містить кофеїн і тому має сечогінну, а тому й зневоднюються дією а крім того, не корисним при вагітності тонізуючу дію. Свіжозаварений чай (не тільки чорний, але і зелений) містить кофеїну не менше, ніж кава. В результаті у майбутньої мами може почастішати серцебиття і підвищитися тиск. Віддавайте перевагу відвари (але ні в якому разі не спиртові настоянки) з дозволених лікарем трав (заспокійливих, ниркових, протизапальних). Під час вагітності потрібно виключити будь-які спиртні напої, у тому числі пиво, червоне вино.
На всі дев’ять місяців слід забути про будь ненатуральних напоях. А от соковижималку потрібно використовувати якомога частіше: натуральні свіжовичавлені соки – найкорисніший енергетичний і вітамінний продукт. Дуже корисні компоти і морси з різних ягід. До речі, ягоди можна заморозити на всю зиму в морозильній камері, від цього якість морсів не погіршується. Якщо є можливість – придбайте на ринку натуральні молочні і кисломолочні продукти.
І все-таки найкращий джерело рідини – чиста вода, вона найбільше потрібна організму майбутньої матері, оскільки благотворно впливає на роботу нирок, менше затримуючись в організмі в порівнянні з іншими рідинами (зрозуміло, що вода не повинна містити шкідливих домішок).




Обмеження кількості води, відмова від солі


Якщо до 20 тижнів вагітності питво має бути рясним, то пізніше і до самих пологів настає новий етап суворого дотримання питного і сольового режимів. З так званого «екватора» (20 тижнів) ендокринна система і нирки жінки перебудовують свою роботу на запасання солей натрію, що утримують воду, і самої води. Додатково введений хлористий натрій (кухонна сіль) робить його вміст у тканинах організму надмірною і призводить до затримки зайвої рідини. Результат – набряки, задишка, додаткове навантаження на серце. В результаті не тільки мамі, але і малюкові стає некомфортно. Тому необхідно різко скоротити споживання кухонної солі.



До 20 тижнів вага майбутньої мами додається незначно. У деяких жінок він спочатку навіть знижується, і це нормально.

У другій половині вагітності нормальна збільшення ваги – близько 350 г на тиждень. Деякі жінки вважають, що додатковий вага виник через надмірне харчування,
що дитина раскармлівать, стає більше, тому потрібно обмежувати себе в їжі. Це невірно: дитина в третьому триместрі додає у добу всього 35 г. Інша прибавка пояснюється набряками.



Якщо ж майбутня мама відмовляється від солі, то найчастіше рідину можна і не обмежувати. Виключити сіль з раціону – це серйозне завдання, і просто перестати підсолювати їжу недостатньо. Адже сіль знаходиться в багатьох покупних продуктах, таких як ковбаси, соління, копчення. Тому краще починати поступово відмовлятися від них. Таким чином, до 20-му тижні можна максимально виключити сіль зі свого раціону. При цьому не варто боятися залишити свій організм зовсім без солі, в невеликих кількостях вона входить до складу овочів, зелені, натуральних м’ясних і рибних продуктів.
Уже через один-два тижні такого харчового режиму організм звикає до нього, так як він більш природний для людини. Відомо, що маленька дитина спочатку солону їжу не сприймає, до солі людина привчається штучно в процесі життя. Тому відмова від солі – найкращий подарунок, який майбутня мама може зробити свого організму.




Набряки – це небезпечно


Малюк росте, тому після 20 тижнів вагітності майбутня мама повинна перебудувати не тільки питної режим, але й харчової раціон, і найкорисніше – перейти на молочно-рослинну дієту. Соки вже можна замінити натуральними овочами та фруктами. Дуже гарні соковиті плоди – апельсини, яблука, груші, кавуни, огірки кабачки, помідори. Вони прекрасно втамовують спрагу, не викликаючи набряків, а заодно доставляють в організм клітковину, вітаміни, корисні вуглеводи, перешкоджають запорів, нерідко супроводжують цей період життя.
Якщо ж набряки таки з’явилися, ігнорувати їх не можна. Найпростіший спосіб контролю за змінами ваги тіла і кількості рідини в організмі – зважуватися на одних і тих же терезах. Але після 20-го тижня вага починає додаватися помітно, швидко, і зайва прибавка залежить в основному від кількості затриманої рідини.
При значних набряках призначаються розвантажувальні дні. Їх сенс не в голодуванні, а у звільненні від зайвої рідини.




Замість солі


Безсольові страви і без солі хліб – це не дуже смачно. Однак, знаючи деякі кулінарні секрети, перейти на таку дієту легко. Меню для солі столу має бути побудовано так, щоб воно включало більше страв, в які потрібно додавання кислоти або цукру. У звичайний борщ, наприклад, можна додати лимонний сік і трохи цукру; в супи – зажарку з лука, моркви, зелені і томатів. Овочеві салати із зеленню, заправлені оливковою олією і збризнути лимонним соком або яблучним оцтом, в солі не потребують. В м’ясні салати можна нашаткувати яблука і помідори, які також здатні компенсувати відсутність солі.
Вагітність – це завжди щастя. І дотримання принципів здорового харчування в цей період – не жертва, а навпаки – чудовий подарунок своїй майбутній дитині і собі самій.



Іноді при виражених набряках та зміни в аналізах вагітну доводиться госпіталізувати. Ускладнення при набряках розвиваються стрімко, що небезпечно для життя і матері, і дитини.

При підозрі на набряки вагітним пропонують розвантажувальні дні – сирний або яблучний. Протягом дня можна з’їсти або 2 кг свіжого сиру, або 2 кг яблук і більше нічого. Зазвичай на наступний день жінка повертається до нормального для конкретного терміну вазі.

Написать ответ